Hertelling in onrustig Venezuela

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Terwijl de linkse Nicolás Maduro gisteren werd beëdigd als president van Venezuela, besloot de kiesraad dat alle zondag uitgebrachte stemmen alsnog moeten worden herteld. Lang zal Maduro daarom niet in het zadel blijven, verwacht zijn rivaal Henrique Capriles. De rechtse politicus is ervan overtuigd dat hijzelf bij de hertelling als winnaar uit de bus komt.

De Venezolaanse stembusgang eindigde zondag in een nipte overwinning voor Maduro, de kroonprins van wijlen president Hugo Chávez. Maduro behaalde slechts 262.000 stemmen meer dan zijn rechtse rivaal, en won daardoor met 51 tegen 49 procent.

Omdat het verschil zo klein was, trok Capriles de uitslag direct in twijfel. Hij vermoedde fraude en riep zijn achterban op tot protest. Zo sloeg de vlam in de pan. Bij gevechten tussen aanhangers van beide kandidaten kwamen deze week acht mensen om het leven. Vanwege het plotselinge geweld beschuldigde Maduro zijn tegenstander van een 'fascistische staatsgreep'.

Op de avond van de verkiezingen liet de kiesraad ter controle al 54 procent van de stemmen hertellen. Maar het wantrouwen hield aan, en daarom besloot de raad gisteren om de controle uit te breiden tot 100 procent. Capriles is blij met de toezegging. Maduro heeft er eveneens vrede mee, overtuigd als ook hij is van zijn zege.

Ongeacht de uitkomst brengt de hertelling waarschijnlijk niet de verlangde rust. De strijd gaat hoe dan ook door in het parlement. De kamervoorzitter legde deze week al diverse volksvertegenwoordigers het zwijgen op omdat ze de legitimiteit van Maduro's presidentschap weigerden te erkennen. Ondertussen slijpt de oppositie de messen.

Onder Chávez was de oppositie verdeeld. Maar met het presidentschap van Capriles binnen bereik, is er hoop dat rechts spoedig weer de lakens uitdeelt. Na de hertelling, of na een snelle val van Maduro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden