Hertellen Palm Beach toch hervat

Even voor 7.00 uur's ochtends zaten gisteren vijftig vrijwilligers klaar in het orkaanbestendige rampencentrum van Palm Beach County. Ze zouden 460 000 stemmen met de hand hertellen. Maar het hertellen ging even niet door.

Een paar minuten ervoor bleek dat de kiescommissie zich had bedacht. Twee van de drie leden van de commissie vonden het bij nader inzien verstandiger de hertelling op te schorten. De voorzitter van het comité (een Republikein) had zijn collega's gezegd dat zij gebonden waren aan een advies van die strekking, afkomstig van de (ook al Republikeinse) minister van binnenlandse zaken van Florida, Katherine Harris. De vrijwilligers konden weer naar huis. Later op de dag besloot de commissie alsnog te gaan hertellen.

Intrigerend detail: voorzitter Charles Burton, die het hertellen afblies, is een rechter, benoemd door gouverneur Jeb Bush.

Het is volstrekt onduidelijk geworden of in Palm Beach de 460 000 stemmen ooit nog worden herteld. Minister Harris heeft alle kiesdistricten opgedragen gisteren om 17.00 uur lokale tijd de uitslagen in te leveren. Ook Palm Beach, waar door een onduidelijk stembiljet 19 000 kiezers een ongeldige stem uitbrachten.

Tot gisteren was juist dit kiesdistrict de hoop van de campagneleiding van Al Gore. Vooral Democratische kiezers hebben waarschijnlijk fouten gemaakt bij het doorprikken van het gaatje in het stembiljet. De verwachting was dat handmatige hertelling veel extra stemmen op zou leveren voor Al Gore. Mogelijk zelfs genoeg om in één keer de einduitslag in de staat Florida voor te kunnen opeisen. Gore staat volgens de laatste computer-hertelling slechts 388 stemmen achter op Bush.

De Democraten moesten gisteren in Palm Beach nog een pijnlijke tegenvaller incasseren. De rechtszaken die individuele kiezers uit Palm Beach hebben aangespannen over het volgens hen misleidende stembiljet, komen maar niet van de grond. De ene na de andere rechter acht zich niet bevoegd de zaak te behandelen.

Maandag diskwalificeerde de eerste rechter zich. Een van de advocaten had hem verweten op de hand van Bush te zijn. Rechter Rapp (1) ontkende, maar gaf de zaak toch uit handen.

In één ochtend vroegen gisteren nog eens vier andere collega's om van de zaak gehaald te worden. De een had een echtgenoot die wel eens cliënt was geweest bij een advocaat van de eisers. De ander had een vader die bij justitie ook al aan een verwante zaak werkte. Etcetera.

Rechter nummer zes, Jorge Labarga, moet nu beslissen of de klagende kiezers gelijk hebben dat het stembiljet hen heeft misleid. Tot opluchting van het Bushkamp hief de rechter gisteren de 'tijdelijke beperking' op die op één zaak rustte. Aanvankelijk mocht pas na het vonnis in de zaak de einduitslag van Palm Beach County worden doorgegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden