Herstelden vragen van PKN aandacht voor ' zorgplicht'

De Hersteld Hervormde Kerk vindt dat de Protestantse Kerk in Nederland, een ' zorgplicht' heeft tegenover gemeenten die niet meegingen in de fusie.

Dat heeft het moderamen (bestuur) van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) verklaard op de synode, afgelopen zaterdag in Amersfoort.

De Hersteld Hervormde Kerk werd in het leven geroepen door orthodox-hervormden die niet wensten mee te gaan in de fusie die op 1 mei 2004 leidde tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De hersteld-hervormden konden zich niet vinden in de ruimhartige pluriformiteit die de PKN kenmerkt. De fusiekerk is in hun ogen te ver afgedwaald van ' het gereformeerde belijden'.

De PKN beschouwt de hersteldhervormden als kerkscheurders. De HHK ziet zichzelf als de enige ware voortzetting van de Nederlandse Hervormde Kerk.

In het getouwtrek om geld en goederen speelt dat verschil van inzicht een belangrijke rol.

Tot nu toe heeft de HHK alle rechtszaken verloren. Eerder hebben de voormannen erkend juridisch slecht geadviseerd te zijn.

Nu wil de kerk de rechter vragen zich uit te spreken over wat zij een ' zorgplicht' noemt van de PKN. '' Wij vestigen hiermee onze hoop niet op de aardse rechter. Wel willen we duidelijk maken dat ook al heeft de PKN juridisch ogenschijnlijk alles keurig geregeld, er toch sprake is van onrecht. Wij vragen met de weduwe uit de gelijkenis: Doe ons recht.'' Per slot van rekening, vindt het moderamen, hebben ook hersteldhervormden deel uitgemaakt van de gemeenten die tot 1 mei 2004 nog één waren. '' Durft men echt te beweren dat het ' recht, billijk en redelijk' is als in gemeenten waar het gros van de meelevenden buiten de PKN is gebleven, men ontheemd wordt van alles?'' De PKN heeft zich van meet af aan op het standpunt gesteld dat te praten viel over regelingen rond kerkelijke goederen, maar dat die eigendom waren van de PKN-gemeente ter plaatse.

Overigens doet de HHK '' naar schatting 60 000 zielen '' het financieel niet slecht, bleek ter synode. Het boekjaar 2004 eindigde met een positief saldo, vooral dankzij een ' overstelpende stroom giften'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden