Hersteld hervormden moeten naam aanpassen

ARNHEM (ANP) - De Hersteld Hervormde Kerk (HHK), die bestaat uit behoudende hervormden die buiten de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zijn gebleven, mag zich niet langer Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk noemen.

Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag bepaald in een kort geding dat de PKN tegen de HHK had aangespannen. De HHK bundelt behoudende hervormden die buiten de PKN zijn gebleven toen die in 2004 ontstond uit een fusie van hervormden, gereformeerden en lutheranen.

Ze kwam later dat jaar met de PKN overeen dat ze zich Hersteld Hervormde Kerk zou noemen. In januari van dit jaar verwierp de synode van de HHK die naam echter in tweede lezing en besloot de eerder gekozen naam Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk weer te gaan gebruiken.

Kerkordewijziging

De PKN stapte toen naar de rechter. Als rechtsopvolger van de Nederlandse Hervormde Kerk, die in de PKN is opgegaan, acht zij het gebruik van de combinatie 'Nederlandse' en 'hervormd' door de hersteld hervormden in hun kerknaam ,,onjuist, misleidend en verwarrend''.

Rechter G. Noordraven oordeelde dat de hersteld hervormden zich aan de overeenkomst uit 2004 moeten houden. Hij verwierp het verweer van de HHK dat zij het akkoord had gesloten onder voorbehoud van goedkeuring door de synode. De PKN had volgens de HHK moeten weten dat voor verandering van naam een kerkordewijziging nodig is die in twee synodevergaderingen moeten worden goedgekeurd.

De rechter constateerde dat die goedkeuring niet als uitdrukkelijke voorwaarde voor geldigheid in de overeenkomst is opgenomen. Bovendien is het volgens hem aannemelijk dat de PKN in 2004 niet wist dat de HHK een eigen kerkorde had en welke dat was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden