'Herstel woningmarkt lang niet overal'

Beeld anp

Landelijk stijgen de huizenprijzen weer, maar dat is lang niet overal zo. In Noordoost-Groningen bijvoorbeeld liepen de prijzen in het eerste kwartaal op jaarbasis juist met 18 procent terug, waarschijnlijk mede als gevolg van de angst voor aardbevingen in dat gebied. In andere regio's zoals Noord-Oost-Brabant zijn prijsdalingen van ruim 6 procent gemeten.

'De opleving van de woningmarkt verhult dat een groot deel van de markt nog steeds in de malaise zit', zei Ger Hukker, voorzitter van makelaarsorganisatie NVM, vandaag in een toelichting.

'Trek van platteland naar stad'
Volgens hem vertonen de cijfers nu meer een trek van het platteland naar de stad. 'In grote steden als Utrecht en Amsterdam neemt het aantal transacties flink toe en zie je dat de prijzen ook weer stijgen, soms met wel 5 procent. Maar in de landelijke gebieden lijkt het animo om een huis te kopen veel minder en zijn veel huizen nog steeds te duur.'

Veel plattelandsbewoners zullen nog zo'n 20 procent moeten zakken met hun vraagprijs, willen zij hun huis kunnen verkopen, zo schat Hukker. 'Zeker in het duurdere vrijstaande segment boven de drie ton.'

Rol voor gemeenten
Ook lokale politici kunnen in de ogen van de NVM-voorman meer doen om de huizen in landelijke gemeentes aantrekkelijker te maken. 'Het is zonde dat veel gemeenten vasthouden aan hoge grondprijzen', zegt hij. 'Vroeger was het platteland juist aantrekkelijk om naar toe te verhuizen omdat je daar voor een lagere prijs meer grond kreeg. Wethouders moeten dat niet vergeten.'

In sommige landelijke regio's doen makelaars inmiddels wel weer goede zaken. Zo is er een flinke verhuisstroom op gang gekomen van Belgen die graag in Zeeuws-Vlaanderen of West-Brabant willen wonen. In die regio's liggen de huizenprijzen momenteel lager dan in het gebied rond Antwerpen.

NVM rekent op sterk tweede kwartaal
Landelijk bezien rekent de NVM op een sterk tweede kwartaal, met circa 30 procent meer woningtransacties dan dezelfde periode vorig jaar. Net als in de eerste drie maanden van het jaar zullen de huizenprijzen gemiddeld met 1 tot 1,5 procent toenemen, zo is de verwachting.

In heel 2014 hopen de makelaars op 16 procent meer verkochte woningen dan vorig jaar en een stijging van de huizenprijzen van 2 tot 5 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden