Herstel van ozonlaag gaat veel langer duren

Het herstel van de ozonlaag vergt aanzienlijk meer tijd dan verwacht. In plaats van enkele tientallen jaren duurt het mogelijk nog tot 2070 voordat het gat in de ozonlaag is verdwenen.

Dit zei dr. Bram Bregman van het Instituut voor marine en atmosferisch onderzoek (IMAU) van de Universiteit Utrecht gisteren op een symposium in Den Haag over nieuwe inzichten over klimaatverandering. Volgende maand wordt in Den Haag de klimaatconferentie van de Verenigde Naties gehouden.

In de jaren tachtig werd duidelijk dat de ozonlaag, die de aarde beschermt tegen te veel ultraviolette straling van de zon, in dikte afnam; op het zuidelijk halfrond zelfs drastisch. Ultraviolette straling veroorzaakt onder meer huidkanker en staar aan het oog en brengt schade toe aan landbouwgewassen.

De aantasting van de ozonlaag wordt veroorzaakt door chloor dat door het gebruik van stabiele gassen voor koelsystemen en spuitbussen (CFK's) in de atmosfeer komt. In 1987 werd in Montreal afgesproken dat de produktie van CFK's in 2010 wereldwijd moet zijn gestopt. Het effect van die afspraak is nu reeds zichtbaar: de concentratie CFK's in de atmosfeer neemt niet meer toe.

Hoewel daarom spoedig herstel van de ozonlaag in de lijn der verwachting ligt, wordt dit Volgens Bregman vertraagd door de groei van de uitworp van broeikasgassen, zoals kooldioxide, methaan en lachgas. Deze gassen veroorzaken als het ware een deken in de atmosfeer die de warmte op lage hoogte vasthoudt. Daardoor wordt de ozonlaag kouder en bij lagere temperatuur neemt de afbraak van ozon toe.

Daar komt nog bij dat door meer kou in de ozonlaag meer ijswolken ontstaan. En ijswolken versterken de afbraak van ozon. De sneeuw uit deze wolken wast de atmosfeer schoon van stikstofoxiden die het chloor neutraliseren. Bregman: ,,Door het uitwassen krijgt het chloor vrij spel om ozon af te breken. Het herstel van de ozonlaag zal hierdoor nog langer duren, mogelijk tot 2070. Bovendien kan binnen enkele decennia ook boven het noordelijk halfrond een gat in de ozonlaag ontstaan dat van vergelijkbare sterkte is als dat boven het zuidelijk halfrond.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden