Herstel van de macht van de kabelaar is zuur voor de consument

Je kunt het de rechter nauwelijks verwijten, die heeft de feiten naast de wet gelegd en daar een oordeel over geveld, maar jammer is het wel: op de riante marktpositie die de kabelmaatschappijen hebben is blijkbaar niets aan te merken.

Er was net enige concurrentie gekomen op de kabelnetten, maar daaraan dreigt nu alweer een eind te komen door de uitspraak van de Commissie van Beroep voor het bedrijfsleven.

De gevestigde kabelmachten als UPC en Ziggo stonden in de daar dienende zaak tegenover nieuwkomers als Tele2. Het belangrijkste verschil tussen de twee kampen is dat het eerste niet alleen diensten levert, maar ook de infrastructuur in handen heeft, terwijl de nieuwkomers toegang moeten hebben tot die infrastructuur om hun diensten te kunnen leveren.

Een herkenbaar probleem, en op het oog geheel vergelijkbaar met elektriciteit of telefonie. In die sectoren heeft Europa geleerd de infrastructuur toegankelijk te maken voor vele aanbieders. Dat brengt concurrentie op de netwerken, en dat is in het voordeel van de consument die betere diensten krijgt tegen een lagere prijs.

Er was geen enkele reden om aan te nemen dat de situatie in het land van kabeltelevisie heel anders was. Er was voor de consument nauwelijks een begaanbare weg om het regionale monopolie van de kabelmaatschappij heen.

Het bewijs daarvoor was de prijs die de consument moest betalen voor zijn televisieontvangst; uit diverse onderzoeken is gebleken dat die prijs erg hoog is in vergelijking met de kosten die voor de dienstverlening gemaakt moeten worden. Het had er alle schijn van dat de kabelmaatschappijen misbruik maakten van hun marktpositie. Ze werden daarom door toezichthouder Opta gesommeerd om concurrenten toe te laten op hun netwerken.

Opta wordt nu door het College van Beroep teruggefloten. Volgens de rechter zit de consument helemaal niet vast aan de kabelaar; hij kan immers ook kiezen voor televisie via ether of satelliet. Er is daarom geen reden de kabelaars te verplichten hun netwerken open te stellen voor concurrenten. De rechter heeft vooruitgekeken: de machtspositie van de kabelaars zal door de marktontwikkeling vanzelf wel ondergraven worden.

Dat kan zo zijn, maar daarmee is de consument niet gediend die nu te veel betaalt voor zijn tv-ontvangst en die niet makkelijk overstapt op een goedkoper alternatief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden