Herstel RBC lijkt verder weg dan ooit

RBC-trainer Robert Maaskant is dezer dagen een geplaagd man. Gisteren bracht hij in en tegen Utrecht noodgedwongen een fantasie-verdediging binnen de lijnen: Erwin van der Woerdt, Maarten Schops, Pascal Heije en Marvin Brunswijk. Het resultaat was er naar. FC Utrecht speelde niet geïnspireerd, maar won wel met 5-3.

Eric Hornstra

Het medeleven met RBC overheerste gisteren in de Galgenwaard. In de eerste acht wedstrijden had de promovendus reeds 21 doelpunten moeten toestaan, het hoogste aantal van alle eredivisionisten. Gisteren kwamen daar -vooral door toedoen van de geslepen Igor Gluscevic- nog eens vijf bovenop. Een aantal dat dubbel zo hoog had kunnen zijn, als de Montenegrijn meer medewerking had gekregen van de flankspelers Dirk Kuyt en Dave van den Bergh. Die lieten vooral in de tweede helft dotten van kansen onbenut.

Maaskant verschool zich na nederlaag nummer acht niet achter excuses, al waren die ruim voor handen. Van zijn elftal worden dit jaar al geen wonderen verwacht. En nu de onervaren groep ook nog geteisterd wordt door personele problemen, lijkt het herstel verder weg dan ooit. Tegen FC Utrecht moesten tien van de 27 selectieleden afzeggen. Het waren niet de minsten. Zo miste RBC zes verdedigers, onder wie de beoogde centrale verdedigers, Erik Hellemons en de onlangs gecontracteerde John Veldman. Maaskant: ,,Toen ik deze week mijn tactische praatje hield, was Brunswijk niet aanwezig. Ik keek eens rond en zag dat er niet één van de laatste lijn present was. Dat tekent aardig de situatie van de laatste dagen.''

Het gevolg van dat alles was dat Maarten Schops ditmaal van achteruit leiding moest geven. Een noodgreep, want Maaskant wil de ex-RKC'er bij voorkeur als breker op het middenveld gebruiken. Juist rond de middencirkel werd in de Galgenwaard het duel tussen de zwakke broeders beslist. Utrecht had daar telkens een man (Jean Paul de Jong) meer, omdat Schops als extra slot op de deur achter zijn defensie bleef hangen.

Toch mocht RBC -met Van Nieuwenhuizen in plaats van de gepasseerde Dijkstra in het doel- bij tijd en wijle geloven in de illusie. Laatste aanwinst Regi Blinker bewees in Utrecht dat hij met zijn gang naar Roosendaal een twijfelachtige keuze heeft gemaakt. De ex-Feyenoorder heeft misschien in de loop der jaren aan status ingeleverd, voor een degradatiekandidaat als RBC is hij toch veel te goed. Met twee persoonlijke acties bracht hij hoop in de Roosendaalse harten.

De 0-1 maakte hij op de manier die Heerenvener Mika Nurmela zo graag hanteert. Zonder Stijn Vreven te passeren krulde hij de bal ineens in de hoek. Bij doelpunt nummer twee gaf hij een prima vervolg aan een dieptepass van Brunswijk.

Twee doelpunten in achttien minuten. Dat is een hele luxe. Maar niet voor RBC. Beide keren duurde de vreugde kort, omdat Utrecht over een nog gevaarlijkere aanvaller beschikt. Op een kwart van de speeltijd had Igor Gluscevic de thuisclub twee keer langszij gebracht, met dank aan de falende RBC-defensie.

Het verhaal van Igor Gluscevic is tamelijk bizar. Eigenlijk was de speler van Sevilla helemaal niet voorbestemd om in Utrecht te spelen. Vitesse-scout Jan Streuer was hem al geruime tijd op het spoor en besloot deze zomer de knoop door te hakken. Hij maakte een afspraak met de spits en alles leek in kannen en kruiken. Tot het moment dat ook Ronald Koeman om een mening werd gevraagd. De trainer sprak zijn veto uit. Hij wilde niet nóg meer buitenlanders in zijn elftal en koos voor Bob Peeters; een Belg van geboorte, maar door zijn ervaring bij Roda JC eigenlijk een halve Nederlander. Streuer, ooit actief in Utrecht, sluisde de speler vervolgens teleurgesteld door naar zijn oude liefde.

Utrecht heeft inmiddels geen spijt van de investering. Voor de geringe som van vier ton heeft de Domstad een nieuwe publiekstrekker. De spits, die twee oficieuze Joegoslavische interlands (tegen Spaanse regioteams) achter zijn naam heeft, maakte pas in de loop van het seizoen kennis met Utrecht, maar staat na de vier treffers van gisteren toch al op een totaal van zeven.

Veel meer positieve punten waren er aan Utrechtse zijde niet te noteren. Nadat Kuyt de 5-2 voor zijn rekening had genomen, kreeg RBC zelfs nog vier levensgrote kansen. Het sloeg slechts één keer terug (Vos viel theatraal en benutte zelf het geschenk van scheidsrechter De Graaf), maar maakte wél pijnlijk duidelijk dat FC Utrecht volgende week tegen Feyenoord weinig illusies hoeft te koesteren.

Het was gisteren zoals een verslaggever van het Utrechts Nieuwsblad cynisch opmerkte: ,,Als er een aanval van de tegenpartij wordt gepareerd, dan maken wij daar een notitie van.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden