Herstel pensioenfondsen biedt nog weinig hoop

null Beeld Trouw | Sander Soewargana
Beeld Trouw | Sander Soewargana

De grote pensioenfondsen herstellen zich matig. 65-plussers zullen er nauwelijks iets van merken.

Ondanks licht herstel van de grootste pensioenfondsen, is compensatie van de pensioenuitkeringen voor de inflatie nog ver weg. Ambtenarenfonds ABP zegt de uitkeringen de komende vijf jaar niet of nauwelijks te kunnen verhogen. Ook bij pensioenfonds Zorg en Welzijn (PfZW) en de metaalfondsen PME en PMT laat de slechte financiële positie het nog lang niet toe om gepensioneerden voor geldontwaarding te compenseren.

ABP, dat 393 miljard euro beheert, slaat al sinds 2009 de inflatiecompensatie over. Gepensioneerden krijgen hierdoor inmiddels jaarlijks 12 procent minder pensioen dan ze ooit beloofd was. Op een gemiddeld ABP-pensioen van 8400 (netto) geeft dit een jaarlijks ‘verlies’ van bijna duizend euro. Omdat er al sinds 2009 (bijna) geen inflatie wordt betaald, is het totale gat dat de gemiddelde gepensioneerde heeft opgelopen, een veelvoud hiervan. ABP, PFZW, PME en PMT beheren bijna 700 miljard euro en zijn daarmee samen goed voor ruim de helft van het Nederlandse pensioenvermogen.

Dekkingsgraad

Het tempo van herstel is laag, zo blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal. ABP zit nu op een dekkingsgraad - de verhouding tussen het aanwezige vermogen en de hoogte van de te betalen pensioenen - van 103 procent. Eind vorig jaar was de dekking nog 97 procent. PFZW (100 procent), PMT (102) en PME (102) zitten er zelfs onder.

Dat de dekkingsgraden nu weer boven de 100 procent liggen, helpt weinig. Pas bij een dekkingsgraad van boven de 110 procent mag een deel van de inflatie worden betaald. Vanaf circa 123 procent wordt de geldontwaarding helemaal gerepareerd.

Pijn

Gezien het trage herstel zijn deze percentages van 110 en zeker die van 123 nog ver weg. Dat schaadt op papier alle pensioendeelnemers - ook de werknemers - maar gepensioneerden worden direct in hun portemonnee geraakt. Zij hebben namelijk relatief weinig tijd van leven en profiteren dus nooit van eventueel betere tijden. Veel pijn lijden bijvoorbeeld mensen die precies in 2009 met pensioen gingen, tot op heden niet voor inflatie zijn gecompenseerd en in ieder geval voor de komende vijf jaar nergens op hoeven te rekenen.

Het pensioenfonds voor de bouwnijverheid is een uitzondering tussen de reuzen. Het fonds, goed voor 55 miljard, zit al ruim boven de 110 procent. Het bestuur moet nog een besluit nemen of het voor het eerst in jaren weer inflatie gaat compenseren.

De dekkingsgraden staan al sinds 2008 onder druk. Een belangrijke oorzaak is de val van de marktrente als gevolg van de crisis. De pensioenfondsen die zich hiertegen ‘verzekerden’, staan er goed voor. Dit zijn bijvoorbeeld de fondsen van ING (dekking 141 procent) en het fonds voor de Medisch Specialisten (SPMS), dat op 127 procent zit en de pensioenuitkeringen elk jaar met 3 procent verhoogde. “We zijn in 2007 begonnen met het afdekken van het renterisico”, zegt directeur Jeroen Steenvoorden. “Dat is een belangrijke reden dat onze vermogenspositie sterk is gebleven.” De grote vier pensioenfondsen hebben zich relatief weinig ingedekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden