Herstel op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten veerden woensdag iets terug na de sterke verliezen van dinsdag. ,,Het is een technische reactie op de daling van gisteren'', zei handelaar Cees Smit van Today's Beheer. Zorgen om de Ierse schuldencrisis werden naar de achtergrond verdreven.

De AEX-index sloot 2,29 punten (0,7 procent) hoger op 341,50 punten. De MidKap won 5,84 punten (1 procent) tot 585,20 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,8 procent.

Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt veroorzaakten nauwelijks reuring op de beursvloer. ,,De cijfers waren dramatisch, dus ik had een sterkere reactie verwacht'', zei Smit. ,,Misschien dat Wall Street in de loop van de handel hierdoor nog wat omlaag zal gaan''

Woningen

Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten daalde in oktober tot 519.000 op jaarbasis van een naar beneden bijgestelde 588.000 een maand eerder. Analisten rekenden op 600.000 woningen. Het aantal uitgegeven bouwvergunningen kwam uit op 550.000. Hier werd gerekend op 570.000.

Woensdag werd bekend dat de Europese Unie een missie naar Dublin stuurt om de problemen in Ierland in kaart te brengen. ,,Er is wat onduidelijkheid rond Ierland, maar de verwachting is dat er wat gaat gebeuren'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers.

Eigen kracht

Ierland weigert tot dusver financiële hulp en zegt op eigen kracht de crisis te kunnen doorstaan. ,,Het is een trots volk dat zijn eigen problemen wil oplossen. Ze hebben nog tot eind 2011 financiering, maar als je te lang wacht met nieuw geld aan te trekken, dan gaat de rente omhoog. Dan kun je in een negatieve spiraal terechtkomen'', aldus Plomp.

Het verder een vrij rustige handelsdag op het Damrak. Beleggers zijn in afwachting van donderdag. Dan komen onder meer Ahold, BAM, Boskalis en Fugro met kwartaalcijfers.

Air France-KLM

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM maakte bekend een belang van 26 procent te nemen in het Indiase bedrijf Max Aerospace and Aviation, dat zich bezighoudt met reparaties en onderhoud van vliegtuigen. Het concern komt nabeurs met cijfers over de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar. Air France-KLM steeg 2,6 procent.

Bierbrouwer Heineken maakte bekend tot juni 2011 voor maximaal 150 miljoen euro eigen aandelen in te gaan kopen. De aandelen zijn bestemd voor de Mexicaanse brouwer Femsa die Heineken eerder dit jaar overnam. Heineken steeg 0,8 procent.

Beursgenoten

Automatiseerder Ordina ging in de MidKap met 7,5 procent omhoog. Volgens analist Mark Zwartsenburg van ING is het enige nieuws waardoor de koersstijging veroorzaakt kan zijn een bericht van de website Beursgenoten. Ordina zou volgens een nieuwsbrief 35 procent opwaarts potentieel hebben.

Voedingsmiddelenconcern CSM stond 6,6 procent hoger. Volgens analist Jeroen van Harten van RBS heeft dit te maken met een artikel in het Financieele Dagblad over een klant van CSM: Synbra. Het bericht is volgens hem een nieuwe bevestiging dat CSM's Purac een succes gaat worden.

De euro noteerde 1,3535 dollar tegen 1,3515 dollar aan het einde van de handel op dinsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden