Herstart met Duitse stroom

Aluminiumproducent Aldel kan toch weer gaan draaien in Noordoost-Groningen

ELLIS ELLENBROEK

Aluminiumproducent Aldel in Delfzijl gaat weer draaien. Eind 2015 moet de fabriek, die vorig jaar failliet ging, weer vol in bedrijf zijn. Dat levert werk op voor tweehonderd man, plus aanvullende werkgelegenheid voor nog eens driehonderd mensen. De doorstart wordt mogelijk door de aanleg van een stroomkabel om goedkope energie uit Duitsland te halen. Ook de gunstige aluminiummarkt speelt mee.

Het was een klap voor Noordoost- Groningen, december vorig jaar. Door het omvallen van Aldel kwamen 280 arbeiders op straat te staan. Ook zo'n driehonderd werknemers van toeleveranciers raakten hun werk kwijt.

Diverse reddingspogingen liepen op niets uit. Aldels belangrijkste vijand was namelijk de ongelijke Europese stroomprijs. In Nederland is stroom fors duurder dan in andere Europese landen. Groningen smeekte minister Kamp van economische zaken om gelijke prijzen, een level playing field. Kamp kon niet meer doen dan stroomvretende industrieën een compensatie bieden voor de hoge transportkosten van energie.

Toen al werd in Delfzijl gepreludeerd op een stroomkabel naar Duitsland. Daar stroom halen zou twintig procent goedkoper zijn. Maar Aldel-eigenaar Klesch Group, een wereldwijde handelaar in industriële grondstoffen, wilde de verliesgevende producent niet nog eens twee tot drie jaar in de lucht houden. Want die tijd zou nodig zijn voor de aanleg van de kabel.

Nu de aluminiummarkt er beter uitziet, wil Klesch wel. De aandeelhouder steekt 4 miljoen in de herstart. Topman Gary Klesch, een Amerikaanse senior in bruin pak met lefdoekje, kwam gisteren persoonlijk naar Delfzijl. Hij zei uit te gaan van een langetermijnoplossing.

Een directe lijn van zeventien kilometer verbindt straks het Nederlands stroomnetwerk met dat aan de overkant, in Duitsland. Over de kosten van de kabel, waar diverse partijen in participeren, werden gisteren geen mededelingen gedaan.

De naam Aldel verdwijnt en wordt Klesch Aluminium Delfzijl BV. "In de volksmond blijft het Aldel", zegt Klaas Pijper, voorzitter van de voormalige OR.

Volgens directeur Harm Post van Groningen Seaports blijft het belangrijk te strijden voor gelijke Europese energieprijzen, ook al creëert Groningen met die kabel nu een eigen gelijk speelveld. Groningen Seaports verwacht met de goedkope stroom ook andere bedrijven te lokken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden