Hersman claimt ook kans op WK-ticket

De keuzeheren van de KNSB zullen het waarschijnlijk nooit goed doen. Na het rumoer rond de WK-aanwijzing van Martin Hersman vorig jaar, doen de selectiecriteria van de nieuwe, onafhankelijke topsportcommissie het discussievuurtje onveranderd hoog oplaaien.

Johan Woldendorp

Het meer vrijblijvende stelsel van aanwijsplaatsen in plaats van een strakke regelgeving lijdt tot minstens zoveel gekrakeel, leert de praktijk van de NK afstanden. Zo reageerde bondscoach Henk Gemser furieus op een uitlating van het lid Jan van der Hout, dat de zieke Gianni Romme op een plaats in een driemans WK-ploeg kan rekenen wanneer hij in Calgary op slechts één afstand een geslaagde proeve van bekwaamheid aflegt.

Gemser is niet direct een benadeelde partij - tenzij Postma komend weekeinde op het EK in Hamar hopeloos faalt - maar vindt dat een commissielid niet voor zijn beurt mag praten. De al jaren gespannen relatie tussen Gemser en alles wat riekt naar bobodom binnen de KNSB, zal aan zijn emoties niet vreemd zijn.

Woedend was ook Martin Hersman. Die claimde, nadat hij zich op de nationale afstandskampioenschappen op de 1500 meter de beste had getoond (overigens zonder de concurrentie van Ritsma en Postma), de positie van eerste reserve in Hamar en een reële kans om zich te kwalificeren voor de mondiale titelstrijd in Milwaukee.

Hersman vindt dat zijn positie geen andere is dan die van Romme. Door een rugblessure kon hij niet deelnemen aan het NK allround en zich daardoor ook niet plaatsen voor de internationale titeltoernooien. ,,Nu Gianni ziek is, liggen er mogelijkheden voor anderen om aan te tonen dat ze naar het WK horen te gaan. Ik pak in Deventer op 1500 en 5000 meter anderhalve punt op Janmaat en Uytdehaage. Ik ben nu ook een aanwijsoptie.''

Een skate off in Calgary, een week voor 'Milwaukee', kan Hersman vergeten. Van der Hout 'belooft' hem in het gunstigste geval de positie van eerste reserve voor het WK. ,,Omdat hij op de NK afstanden in een fictief klassement bovenaan staat.''

Hersman verkeerde dit seizoen al vroeg in vorm. In de eerste wereldbekerwedstrijd in Inzell was de Zuid-Hollander vooral op de 5000 meter een openbaring. Dat voedde zijn allround-aspiraties, die hij een paar jaar eerder node had begraven. Een week later begaf zijn rug het echter op de tien kilometer in Heerenveen. Nu die kwetsuur is genezen, meent Hersman dat hij in een EK- of WK-ploeg van grotere waarde is dan de nieuwkomers Janmaat en Uytdehaage. De eerste vervangt, zoals bekend, in Hamar Romme. Het wordt voor hem een enorme sprong in het diepe. Het EK kent hij alleen van de televisie, de wereldbeker als eenmalige tribuneklant. Een serieuze internationale wedstrijd heeft Janmaat derhalve nog nooit gereden.

Hersman heeft zonder twijfel gelijk dat hij zaterdag en zondag in Vikingskipet een grotere garantie op succes is dan Janmaat. Hersman eindigde vorig seizoen op het EK als zesde. Janmaat moet in Noorwegen bij de beste twaalf eindigen om Nederland aan een extra startplaats op het EK van 2001 te helpen, en in de top veertien om de KNSB drie man naar Milwaukee te kunnen laten afvaardigen. Voorop gesteld dat Ritsma en Postma keurig op de been blijven. Het getal 'veertien' kwam dit weekeinde uit de lucht vallen. Ook Van der Hout wist niet beter of de verdeelsleutel voor het WK zou twaalf man uit Europa, zes uit Azië en zes uit Amerika zijn. De internationale bond ISU heeft de formule echter gewijzigd in 14-5-5.

Aan Janmaats recht van deelname aan het EK wil Hersman wijselijk niet tornen. Vorig jaar was zijn persoon immers de inzet van een warrig en onfris juridisch steekspel over de samenstelling van de WK-equipe. Hersman kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de topsportcommissie een deal met Romme's coach Peter Müller heeft gesloten.

Van der Hout ontkent dat het spel zó hard is gespeeld. Wel vindt hij het logisch dat de nationale allroundkampioen, als het maar enigzins kan, in Milwaukee van de partij hoort te zijn. Zo denkt Müller er uiteraard ook over. ,,Martin is een goede schaatser, maar hij heeft dit seizoen niet bewezen vier goede afstanden te kunnen rijden.''

De topsportcommissie is als 'keuzeheer' ook jury bij de test die Romme over drie weken aflegt. Pas als de Brabander de indruk wekt dat hij op het WK niet topfit zal zijn, ontstaat er een geheel andere situatie. En verschijnt, behalve Hersman, waarschijnlijk ook Janmaat in beeld. Volgens Müller hoeft niemand eraan te twijfelen dat zijn kopman over een kleine maand schaatst alsof hij tijdens de kerst niet door een zware griep werd getroffen.

,,Hij gaat goed vooruit. Mijn enige zorg is dat Gianni te snel de training hervat. Hij geeft aan het begrip rust een andere uitleg dan de meeste anderen. Voor de één is twee uur keihard fietsen enorm afzien, voor hem is het gewoon rust.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden