Hersenschudding? Direct inrukken

VERENIGDE STATEN | Hersenschuddingen zijn schering en inslag in het Amerikaanse ijshockey en American football. De 'hersenschuddingcrew' moet redding brengen, voor spelers en bonden.

De professionele sportbonden NHL (ijshockey) en NFL (American football) hebben serieuze en soms zelfs draconische maatregelen getroffen om het aantal spelers te verminderen dat met de naweeën van hersenschuddingen moet leven.

Een uitgebreid net aan sportartsen, verzorgers en hoofdwondspecialisten ziet vanaf dit seizoen toe op de gang van zaken in de stadions en, sinds kort bij de NHL, zelfs centraal geleid vanuit een speciale commandopost in New York.

In weerwil van zo soms redelijk klinkende protesten zijn de regels streng en kan een arts in óf een stadion óf in de centraalpost in New York spelers van het veld en ijs halen. Coaches hebben te luisteren naar de opdrachten van de zogenoemde 'hersenschuddingcrew'. Hun wil is wet.

In de NFL, waar mannen hun karakter moeten tonen door na keiharde botsingen op te staan en door te spelen, staat op overtreding van deze regel vanaf het begin van dit seizoen een boete van 150.000 dollar. Bij herhaling kan de NFL de betrokken ploeg draft-choices afnemen, oftewel het aantrekken van nieuwe, jonge, talentvolle spelers verbieden.

Kritiek

Hoewel de spelersvakverenigingen van beide grote bonden achter de nieuwe maatregelen staan, klinkt toch ook, voorzichtig, lichte kritiek. Op 8 november werd New York Rangers-doelman Antti Raanta van het ijs gehaald door de specialist van dienst in de centraalpost van de NHL. De door een tegenstander vol op zijn hoofd geraakte doelman werd vervangen door de niet ingespeelde tweede man Henrik Lundquist, die van de zes schoten op zijn doel er meteen twee doorliet. Daarna mocht Raanta terugkeren na onderzocht te zijn in de quiet room, die in alle ijshockeystadions is ingericht.

De Rangers verloren de wedstrijd (5-3) tegen de Vancouver Canucks en beide doelmannen protesteerden tegen de behandeling: Raanta vond dat hij 100 procent was toen hij van het ijs werd gehaald en Lundquist beklaagde zich dat hij koud, stram en niet ingespeeld, direct zijn kleine doeltje moest gaan verdedigen.

Van officiële kant werd er niet geprotesteerd, hetgeen ook niet gebeurde toen de Edmonton Oilers hun sterspeler Connor McDavid van het ijs moesten halen in de wedstrijd die op 4 december tegen de Minnesota Wild werd gespeeld. McDavid was, zo leek het via videobeelden die in New York werden bekeken door een gecertificeerde arts, zwaar gevallen en vanaf ruim 3000 kilometer werd besloten de speler van het ijs te halen en voor de zekerheid te laten onderzoeken. Toen McDavid terugkeerde op het ijs had Minnesota toegeslagen en won het, na verlenging, de wedstrijd met 2-1.

McDavid deed tegenover de verzamelde pers zijn woordje met het nauwelijks cryptische: "Blijkbaar wist die dokter in New York hoe ik me hier in Edmonton voelde... Ik was oké, dat garandeer ik jullie, ik had alleen even gevoeld of alles na die valpartij op het ijs nog rechtzat."

Bij de NFL wordt een klein leger aan specialisten ingehuurd om elke zondag in de stadions aanwezig te zijn. Deze hersenschuddingcrew heeft een centrale ruimte tot zijn beschikking en de specialisten staan in rechtstreeks contact met de artsen en verzorgers van beide ploegen. Hun woord is wet. Als een speler hard geraakt wordt en tekenen van 'afwezig zijn' vertoont, volgt het bevel 'Van het veld halen en laten onderzoeken'. Bij de National Football League weten ze waar ze mee bezig zijn: door de jaren heen zijn claims van door nek- en hoofdwonden geblesseerde spelers bij de NFL tot griezelige hoogten gestegen; denk in de honderden miljoenen.

Snoeiharde botsing

Berucht is de hersenschudding van Carolina Panthers-speler Haruki Nakamura. Na een snoeiharde botsing met een tegenstander, in 2013, werd hij in de kleedkamer onwel. Hij had doorgespeeld met een zware hersenschudding en zou daarna nooit meer in het veld komen. De man heeft een complete gedaanteverwisseling ondergaan, kan bijna niets meer, loopt bij artsen en specialisten en wacht op zijn verzekeringsgeld.

Aan door zware blessures uitgeschakelde footballspelers keert de NFL overigens 10.000 dollar per maand uit, ongeacht de privé-verzekeringen van de spelers.

Vertegenwoordigers van de NHL en NFL stellen dat hun nieuwe maatregelen alleen zijn ingesteld om voor de gezondheid van de spelers in te staan. In beide sporten zijn al zeker tien spelers die met een hersenschudding in de quiet room zaten, op medische gronden terecht weerhouden in de wedstrijd terug te keren. Zij kregen rust en behandeling voorgeschreven waar ze, in het nabije verleden, even met de kop geschud hadden en weer het ijs of het speelveld waren opgegaan. Wachtend op de volgende botsing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden