'Hersendode patiënt voelt pijn'

Kunnen mensen die hersendood zijn, pijn voelen? Artsen zullen deze vraag gewoonlijk ontkennend beantwoorden. Zo niet de Britse anesthesist Philip Keep. Volgens hem is het best mogelijk dat een hersendode patiënt het scalpel van de chirurg voelt terwijl die zijn organen voor transplantatie verwijdert. Deze gruwelijke gedachte schreef hij op in het medische tijdschrift Anaesthesia. En nu is Engeland in rep en roer.

Volstrekt onnodig, sust R. Tieme Groen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesie. Het kenmerk van hersendood is nu juist dat allerlei prikkels -pijn, maar ook warmte en koude, geluid en licht- niet meer tot de hersenen doordringen. Dat kan gewoonweg niet meer, vanwege het volledig ontbreken van elektrische hersenactiviteit. ,,Het is onmogelijk dat een patiënt dan nog iets van een operatie merkt.''

Als het hart ermee ophoudt, is het gewoonlijk te laat om transplantatie-organen weg te nemen. Dat gebeurt daarom tijdens de hersendood, die hooguit zes tot twaalf uur duurt. In die fase kan het lichaam nog altijd reageren op prikkels, zoals veroorzaakt door het scalpel van de chirurg. En al voelt de patiënt daar niets meer van, zo'n prikkel kan wél een primitieve reflex veroorzaken: een snellere hartslag, een stijging van de bloeddruk. Daar komt de gedachte vandaan dat de patiënten nog pijn kunnen voelen, vermoedt Tieme Groen. Zijn Britse collega Keep weigert een donorcodicil bij zich te dragen totdat de richtlijnen zijn veranderd. Hij wil dat voortaan alle hersendode orgaandonoren onder narcose worden gebracht tijdens de operatie. Vooraanstaande collega-anesthesisten zijn het met hem eens, meldde de Britse krant The Guardian zaterdag.

Misschien willen deze artsen het zekere voor het onzekere nemen, misschien zijn ze als de dood dat veel Britten het voorbeeld van Keep volgen en hun codicils verscheuren. Dat laatste baart de Britse overheid in ieder geval grote zorgen.

Narcose voor een hersendode: volgens Tieme Groen is het zinloos. Feitelijk zou dan het hele, internationaal vastgestelde begrip hersendood ter discussie komen te staan. ,,Het is eigenlijk een non-discussie.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden