Herrijzenis van automatiseerder Infotheek

De entourage - een zaaltje met zes tafels waaraan dertien aanwezigen zitten - doet het niet vermoeden. Maar voor Wim van Leenen is het ,,het hoogtepunt waar ik ontzettend lang naar toe heb gewerkt en acht jaar intensief mee bezig ben geweest''.

De eerste aandeelhoudersvergadering die Infotheek in acht jaar heeft belegd, droeg geen kenmerken van een meeslepende apotheose. Naast Van Leenen, zijn vrouw Marijke, zoon Duco en zes 'verplichte' functionarissen, zoals een notaris en een accountant, zijn er twee journalisten en twee onbekende certificaathouders op de herrijzenis van de automatiseerder afgekomen. Toch wordt een stukje bedrijfshistorie geschreven, weet adviseur - en sinds gisteren commissaris - B. Knüppe (ooit curator van Fokker) te melden: ,,Nooit is een bedrijf na een faillissement weer voortgezet als volwaardige onderneming.'' Knüppe zelf blijkt aan de basis hiervan te hebben gestaan.

Infotheek ging in 1989 naar de beurs maar al twee jaar later moest Knüppe als bewindvoerder surseance aanvragen. In 1991 werd de automatiseerder failliet verklaard. Knüppe had echter het idee dat het bedrijf nog iets waard kon zijn. Van Leenen: ,,Op 31 december 1991 stuurde hij me tijdens mijn wintersportvakantie een fax die ik meteen moest tekenen en retourneren. Sindsdien hebben we naar dit moment toegewerkt.''

Allereerst diende het faillissement van Infotheek ongedaan te worden gemaakt. Dat lukte begin 1996 en was op zich al een klein wonder. Tot oktober dit jaar werd daarna onderhandeld met de belastingdienst over de hoogte van het compensabel verlies. Gisteren besloot dan de 'aandeelhoudersvergadering' (vooral Van Leenen zelf met zijn belang van ruim 70 procent) om in ruil voor nieuwe aandelen Infotheek een paar bedrijven van Van Leenen en zijn zoon over te nemen. Hun winsten kunnen verrekend worden met de verliezen van het oude Infotheek.

Onlangs ontstond weer vraag naar stukjes Infotheek. Maar de twee certificaathouders in de zaal bleven trouw. In 1989 gekocht voor 32 gulden waren hun stukken jarenlang niets waard. Nu is dat 68 cent. Ze hebben nog wel even geduld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden