Herr Thielemann haalt zijn gram

Het knettert in Bayreuth. Alweer? Ja, alweer. In het slaperige provinciestadje in Beieren is door het jaar heen amper wat opwindends te beleven, maar zodra de maand juli in zicht komt, worden de messen geslepen. In de aanloop naar de Festspiele in het Festspielhaus dat Wagner zelf liet bouwen beginnen de leden van de Wagner-clan en hun diverse vazallen zich meestal luidruchtig te roeren.

Hoe zat het ook alweer. Na de dood van Wolfgang Wagner (kleinzoon van) en zijn vrouw Gudrun worden de Festspiele sinds 2008 bestierd door hun dochter Katharina (achterkleindochter van). Katharina's veel oudere halfzus Eva - dochter van Wolfgang uit een eerder huwelijk - verzoende zich na Gudruns dood met haar vader en zat sinds 2008 samen met Katharina aan het roer in Bayreuth. Maar inmiddels is Eva, wier contract na deze zomer afloopt, er niet meer welkom.

Die ban is uitgeproken door dirigent Christian Thielemann, die en passant tenor Lance Ryan ontsloeg. Thielemann kan overigens rekenen op de onvoorwaardelijke steun van Katharina Wagner. Deze week werd bekend dat Thielemann benoemd is tot Musikdirektor in Bayreuth, een titel die daar voorheen nooit bestond. In de Duitse pers werd er smalend over gedaan. Het zou een troostprijs zijn, nadat Thielemann gepasseerd was voor de functie van chef-dirigent bij de Berliner Philharmoniker.

Die hoofdprijs ging vorige week naar Kirill Petrenko, de Rus die in Bayreuth al een paar jaar bewijst een Wagner-dirigent van formaat te zijn. Dit jaar dirigeert Petrenko er voor de laatste keer 'Der Ring des Nibelungen'. Maar vanwege het dictatoriale gedoe rondom Eva Wagner en Lance Ryan had hij er bijna de brui aan gegeven. Hij maakte van zijn hart geen moordkuil en sprak openhartig over de schandalige gang van zaken. Zoals ook Eva-Maria Westbroek onlangs heel openhartig vertelde dat ze de rol van Isolde in Bayreuth had teruggegeven vanwege het horkerige gedrag van Herr Thielemann, die dit jaar 'Tristan und Isolde' in Bayreuth gaat dirigeren.

Isolde zou in die nieuwe productie van Katharina Wagner - première op 25 juli - nu gezongen worden door de Duitse sopraan Anja Kampe. Totdat deze week ineens het bericht verscheen dat zij zich had teruggetrokken. Kampe zal nog wel de rol van Sieglinde in de 'Ring' zingen dit jaar, maar dus geen Isolde.

Meteen na het bekend worden van Kampe's afzegging draaide de Duitse pers - zowel de serieuze als de meer roddelige - overuren. Kampe is namelijk het liefje van Petrenko, de dirigent dus die door de Berliner Philharmoniker geprefereerd werd boven Thielemann. De kerverse Musikdirektor zou daarop zijn gram hebben gehaald door Petrenko's liefje Isolde af te pakken. Katharina gaf geen kik toen na Westbroek ook haar tweede Isolde vertrok. Haar enscenering zal hoe dan ook zeer controversieel zijn. Reken maar!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden