Herr Arnoldy

Welk tuinmoment verwoordt voor u het lemma 'tevredenheid'? Mail naar tijdpost@trouw.nl

Herr Arnoldy uit Schleid was tamelijk kwaad op me toen ik hem eind oktober opbelde. Waarom ik in hemelsnaam niet eerder opgebeld had? Op zulke moeilijke vragen heb ik nooit een antwoord paraat. Pas 's avonds in bed, ja, toen wist ik het wel: "Omdat mijn hout nog lang niet op was, Herr Arnoldy!" Herr Arnoldy is 75 jaar en levert hout. Puik hout, de allerbeste kwaliteit, voornamelijk beuken en eiken. En mijn alleen voor mezelf en de donkere slaapkamer bedoelde antwoord klopte. Het komt niet bij me op om hout te gaan bestellen en te laten leveren als ik nog minstens een kuub heb liggen. Nu had Herr Arnoldy alleen nog dikke en lange stukken. Ik wilde weten wat hij met 'dik' en 'lang' bedoelde. Vijfentwintig bij tien tot twintig centimeter. Maar dan hebben we helemaal geen probleem, Herr Arnoldy, zei ik. Dat is precies wat ik nodig had.

Hij mopperde en mompelde nog wat na, zei tussen neus en lippen door dat het tegenwoordig wel 75 euro per kuub kostte. "Was?!", kon ik toen weer zeggen. Iedereen betaalt het, was zijn antwoord, het had zelfs in de krant gestaan en hij had al twintig bestellingen voor die prijs geleverd. Crisis zeker?, vroeg ik. Hij gnuifde een beetje. Ik probeerde een dag af te spreken, zo rond 7 of 8 november. Dat lukte niet, want hij moest nog betonieren. Iedereen lijkt daar in de Eifel wel te moeten betonieren. Mezelf incluis. We spraken af dat als ik er weer was, ik nog eens zou bellen en dan zouden we wel zien.

Het werd een zaterdag. Een prachtige dag na een volle week regen. Herr Arnoldy vond het nogal warm bij ons in het dorp. Dat kwam, legde hij uit, omdat hij óp een berg woonde, altijd wind, zéker vier graden kouder. Hij trok de wollen muts van zijn hoofd en liet zijn kiepkar kiepen. Er rolde zesenhalve kuub uit. Die halve kuub wilde hij kwijt, zei hij, anders kon hij de schuur niet opruimen. Hij wilde graag een kop koffie, maar dan wel weich en met veel melk, anders ging zijn maag opspelen. Tijdens de koffie probeerde hij me geloof ik te bekeren door uitsluitend over reizen naar Jericho en de Dode Zee en Jeruzalem te praten en daar passende bijbelteksten bij uit te spreken. En ja, die halve kuub kostte me dertig euro. Best schappelijk.

Buurman Klaus kwam en samen hadden we de enorme berg hout in anderhalf uur in het houthok liggen. Het paste precies en we kregen het allebei nogal warm. Daarna heb ik tamelijk lang vanuit de tuin naar dat hok gekeken. Een kille wind begon vanaf Schleid het dal in te trekken, het deemsterde, over de heuvels waren duizenden kraanvogels weer op weg naar het zuiden en ik dacht: dit zou de tekst moeten zijn bij het lemma tevredenheid [znw.; geen mv.] in een woordenboek.

Vorige week vroeg Diet Groothuis u: waar zit het hart van uw huis? Een greep uit de reacties:

De zithoek

Niet groot, gezellig zitje van twee lekkere stoelen en een bank. Niet gericht naar de tv (verborgen in een kast ) maar naar de stapels boeken en kranten, waar we ons in het weekend en soms op een vrije avond mee vermaken. Het lijkt soms ons hol voor de winterslaap. Met dik tapijt als een laag herfstbladeren, waar je je in kunt verstoppen. Dat is het warme hart van ons huis.

Kachel
Werkt de schoorsteen? was de hamvraag bij de verhuizing 25 jaar geleden. De radiator verdween uit de woonkamer. Een (gas)kachel vormt sindsdien het hart, zelfs zomers. In voor- en najaar ligt poes er opgekruld bovenop, zacht gestoofd door de waakvlam. Comfort van stralingswarmte en het oergevoel van een haard doen wonderen voor het woonhart.

Veilig holletje
Ons hart is de slaapkamer, elke avond veilig in ons holletje ver weg van alle zorgen en prikkels.

Happening
Zo herkenbaar! Al die mensen die hun huis laten zien en bij de keuken zeggen: 'Dit is het hart van ons huis, this is where it's all happening!'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden