'Hero Brinkman doet met eigen lijst mee aan verkiezingen'

Hero Brinkman na het overleg met de fractievoorzittersen Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Beeld anp
Hero Brinkman na het overleg met de fractievoorzittersen Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.Beeld anp

Hero Brinkman doet met een eigen lijst mee aan de verkiezingen. Dat meldde hij vandaag tijdens een persconferentie. De naam van de partij is nog niet bekend. Brinkman heeft drie opties, die gaat hij vandaag bespreken. Vanavond maakt hij de naam bij Pauw en Witteman bekend.

Brinkman zei dat hij wil opkomen voor de burger die moet inbreken in de 'ongelooflijke bureaucratische en bestuurlijke kliek in Nederland'. Hij wil in Brussel financiële afspraken heronderhandelen. Dat zal scheve gezichten geven en pijn doen bij de 'politieke elite' in Nederland. 'Maar wij staan daar niet voor, maar voor de burger.'

Gisteren uitte Brinkman nog zijn woede over het feit dat een meerderheid van de Tweede Kamer al op 27 juni verkiezingen wilde. 'Een schande', noemde de oud-PVV'er het, omdat het voor nieuwe partijen dan heel lastig zou worden op tijd aan de benodigde voorwaarden te voldoen.

Anders dan PVV
Nu de verkiezingen waarschijnlijk later worden gehouden, heeft Brinkman meer tijd om zich voor te bereiden. Hij kan nu ook een partij oprichten. Eerder werd gesuggereerd dat hij zich zou aansluiten bij de VVD.

Brinkman zei dat zijn partij 'compleet anders' zal zijn dan de PVV. De PVV van Geert Wilders heeft zijn kans in de regering gehad en die is nu verkeken, aldus Brinkman. Hij wil het stokje van de PVV gedeeltelijk overnemen, maar zal een andere toon aanslaan, 'één die realistisch en haalbaar is'.

Polen-meldpunt
Brinkman stapte vorige maand uit de fractie van de PVV en ging als eenmansfractie verder. Hij voelde zich gedwarsboomd in zijn pogingen meer democratie te brengen binnen de PVV. Ook zag hij bij de PVV een tendens om mensen weg te zetten. Zo had hij grote moeite met het PVV-meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europese migranten.

Brinkman belooft dat zijn partij binnen twee jaar een democratische partij is, dus met leden én een jongerenafdeling. Hij wil zich vooral richten op jongeren en ouderen, omdat die twee groepen het volgens hem hard te verduren hebben gehad. Ook mikt Brinkman zich specifiek op zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) en het midden- en kleinbedrijf. 'Dat is de motor van de economie', aldus Brinkman. Volgens hem moeten de belastingen omlaag om die motor aan te jagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden