Hermitage toont in oorlog geroofde impressionisten

ST. PETERSBURG (AP) - In het Hermitage Museum in St. Petersburg is donderdag een expositie geopend van 74 impressionistische en post-impressionistische schilderijen die niet aan het publiek zijn getoond sinds de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer honderd genodigden waren bij de opening van de tentoonstelling, die door museumdirecteur Michail Pjotrovski werd omschreven als “een teken van een historische periode van openheid”.

De schilderijen van 23 grote kunstenaars als Van Gogh, Cezanne, Degas, Monet en Renoir, werden tijdens de oorlog door Sovjettroepen buitgemaakt op de Duitsers. Ze lagen in de Hermitage tot de museumdirectie vorig najaar besloot om ze tentoon te stellen.

De tijdelijke Duitse consul in St. Petersburg, Cord Meier-Klodt, feliciteerde het museum tijdens de opening met de expositie en prees de samenwerking met de Duitse autoriteiten. Naderhand zei hij dat Duitsland zal blijven onderhandelen met Rusland om de schilderijen terug te krijgen.

De schilderijen zijn slechts een klein deel van de tijdens de oorlog geroofde kunstwerken waarvan Rusland sinds kort het bestaan toegeeft. Moskou zegt dat sinds de oorlog al achthonderdduizend kunstwerken aan Duitsland zijn teruggegeven en vindt dat Rusland moreel en juridisch recht heeft op de nog resterende Duitse kunstschatten.

Veel Russen vinden dat de kunstwerken die tijdens de oorlog op Duitsland zijn veroverd in Rusland moeten blijven als compensatie voor de grote verwoestingen en de wreedheid die de nazi's bedreven tijdens hun aanvallen op Rusland. Ze stellen dat de Duitsers vele Russische kunstschatten hebben vernield of geplunderd die niet kunnen worden vervangen.

De schilderijen die nu in de Hermitage hangen zijn vooral afkomstig uit particuliere collecties. Nabestaanden van de oorspronkelijke eigenaars pleiten ervoor dat de werken worden teruggeven aan hun familie, maar de Russische publieke opinie lijkt tegen te zijn. “We hebben allemaal geleden aan beide zijden, dus het is moeilijk te zeggen wat er moet gebeuren”, zei Raisa Blagodatova, een Russische lerares die donderdag bij de opening was. “Maar ik denk dat deze werken in de Hermitage moeten blijven.”

Verstopt

Volgens Aleksej Rastorgoejev, een kunsthistoricus die er mede voor gezorgd heeft dat ruchtbaarheid werd gegeven aan het bestaan van de schilderijen, ligt het voor de hand dat een aantal schilderijen wordt teruggegeven en dat een ander deel in Rusland blijft. “We hebben ze vijftig jaar verstopt en erven ze uit de Stalin-periode, dus we kunnen onszelf niet als zuiver beschouwen”, zei hij. “Maar de Duitse kant heeft zijn eigen morele schuld.”

Voor het Hermitage Museum, dat evenals vele andere Russische culturele instellingen wordt geplaagd door geldtekort, is de tentoonstelling een gelegenheid om westerse aandacht en steun te krijgen.

De catalogi die bij de tentoonstelling zijn gemaakt gaan voor 75 gulden van de hand en hotels verkopen voor 23 gulden entreebewijzen, zodat hun gasten niet in de rij hoeven te staan voor het museum. Russen kunnen kunnen de tentoonstelling bezoeken voor de normale museumprijs van 1.000 roebel (30 cent).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden