Hermitage aan de Amstel opent in februari

Het eerste gebouw van de Hermitage Amsterdam, een dependance van het museum in het Russische Sint-Petersburg, gaat op 28 februari 2004 open. Eind 2007 moet het hele museum gereed zijn.

Het gebouw Amstelhof uit 1683 wordt hiervoor verbouwd. Na de opening van de eerste fase zal in zes zalen elk halfjaar een andere expositie uit de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg te zien zijn. Ook na de oplevering van het hele museum komt er geen permanente collectie.

Russische wetgeving verbiedt stukken permanent in het buitenland te stallen, zegt M. Piotrovski, directeur van de Hermitage in Sint-Petersburg. ,,We beloven dat we in ieder geval geen Nederlandse kunst naar Amsterdam brengen.''

In het Petersburgse museum hangen veel Nederlandse meesters.

Amstelhof, in het centrum, is nu nog deels verpleeghuis. Voor de verbouwing zijn de architecten Wim Crouwel en Hubert Jan Henket aangetrokken. Door de aard van het gebouw zal het museum straks relatief kleine zalen met lage plafonds hebben.

De openingstentoonstelling vanaf februari 2004 is gewijd aan de collectie Griekse juwelen van de Hermitage.

In de expositie 'Grieks Goud' zijn goud en juwelen te zien die afkomstig zijn uit Griekse nederzettingen rond de Zwarte Zee. De zestig stukken uit deze verzameling dateren uit de 6de tot 2de eeuw voor Christus.

De tweede expositie heeft als titel 'Nicolaas & Alexandra' en concentreert zich op het laatste tsarenpaar in Rusland. Het Hermitage Amsterdam krijgt talloze persoonlijke bezittingen, correspondentie, schilderijen, foto's en kledingstukken van het echtpaar in bruikleen. Nicolaas en Alexandra werden in 1918 als symbool van het oude Rusland door de bolsjewieken vermoord.

De derde tentoonstelling heeft Venetiaanse schilders als thema. ,,Amsterdam en Sint-Petersburg worden beide als het Venetië van het Noorden gezien'', aldus Piotrovski. ,,Amsterdam heeft de échte grachten, maar wij hebben weer een grotere collectie Venetiaanse schilderijen.'' Onderdeel van deze expositie, die begint in maart 2005, zijn topstukken van schilders als Tiepolo, Tintoretto, Guardi en Canaletto.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden