Hermens: Ik ben geen spil in netwerk

door Rob Velthuis

Jos Hermens meent dat hij het slachtoffer is van een politiek spel. Hij zegt geen spil te zijn in een wereldwijd dopingnetwerk, zoals hij sinds vorige week wordt afgeschilderd, maar een onvrijwillig breekijzer dat een Duitse antidopingwet moet forceren.

Hermens en zijn advocaat Paul Scholten worden in die overtuiging gesterkt door een publicatie in het Duitse weekblad Der Spiegel. Daarin wordt geconcludeerd dat Clemens Prokop, voorzitter van de Duitse atletiekbond DLV, bewust een groot schandaal heeft gecreëerd.

Prokop legde vorige week namens de DLV bij de officier van justitie in Magdeburg een klacht neer. Daarin staat dat Jos Hermens en de Spaanse arts Miguel Angel Peraita de wet op de geneesmiddelen zouden hebben overtreden. Een aantal Duitse atleten en triatleten moet zich verantwoorden voor doping bij de tuchtcommissie.

De beschuldiging aan het adres van Hermens sloeg in als een bom. De Nederlander is als directeur van Global Sports Communication (GSC) in de atletiek de meest invloedrijke manager. Hij werd beschouwd als een baken van integriteit.

De boodschap van Prokop was duidelijk: zo erg is het met de sport gesteld. De Duitse media doken gretig op de zaak en tot verbijstering van Hermens was zijn goede naam in een etmaal tijd wereldwijd besmeurd.

Dit was voor Prokop een prachtscenario. Hij was als voorvechter van een Duitse antidoping-wet begin vorige week nog een kansloze man. Zijn offensief lanceerde hij vlak voor een week waarin sport en politiek elkaar op diverse podia op het hoogste niveau zouden ontmoeten.

Scholten: „Prokop heeft met deze actie iets losgemaakt. Hij wil hiermee aantonen dat als Duitsland nu die antidoping-wet had gehad, de oplossing van deze kwestie een fluitje van een cent was geweest. Die wet, die in Italië zijn langste tijd heeft gehad, zo heb ik begrepen, was in Duitsland op een haartje na dood. Nu is er weer veel aandacht voor.”

De huidige kwestie is een onverwacht vervolg op het proces van vorig jaar tegen Thomas Springstein. Deze trainer werd veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van zestien maanden en een werkstraf van 150 uur voor het voorschrijven van dope aan een minderjarige. Het betrof een lichte schikking om een zich jaren voortslepend gecompliceerd proces te voorkomen.

Die zaak is gesloten. Prokop, ook jurist, nam er geen genoegen mee. Hij kreeg het dossier in handen, liet justitie beslag leggen op de computer van Springstein, ontcijferde namen en codes en presenteerde wat zou zijn een schema van een wereldwijd opererend dopingkartel, Institute Advanced Technics in Human Performance, gezeteld in Madrid op het adres van Peraita.

In fax- en e-mail verkeer tussen Peraita en Springstein dook de naam ’Jos Hermanns’ een aantal maal op. Die naam staat ook in de richtlijnen van het ’topsportprogramma’. Geïnteresseerde atleten zouden eerst contact moeten zoeken met GSC. Vanuit Nijmegen zouden diverse rekeningen zijn voldaan. En enkele atleten van Springstein hadden als zakenbehartiger Jos Hermens.

Scholten verwijt DLV niet de aanklacht, wel dat die aan de grote klok is gehangen. Zijn cliënt is ongeacht de uitslag beschadigd. En hij laakt Duitse media die verbanden hebben gelegd met andere schandalen, zoals die in het (Spaanse) wielrennen met dokter Fuentes en Balco in de VS.

Een Duitse advocaat is in de arm genomen om in Magdeburg te informeren naar de exacte status van de aanklacht. „Daarover is ons niets bekend. We willen eerst de onzekerheid daarover weg hebben, zodat de weg vrij is om diverse media in Duitsland aan te kunnen pakken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden