Herman

Bij de post zit een uitnodiging voor 'Dichter bij Huis', een tweejaarlijks treffen tussen dichters en liefhebbers in riante Haagse huiskamers. Op de buitenkant staan, ter versiering, in lichte letters een paar namen van de deelnemers gedrukt.

HANNEKE WIJGH

Ik ontwaar Benno Barnard, Eva Gerlach, Jan Eijkelboom, en, tot mijn schrik, ook de naam van Herman de Coninck, de Antwerpse dichter en criticus die eind mei in Lissabon op straat door een hartinfarct werd getroffen. Hij overleed in de armen van Anna Enquist. Herman de Coninck was in Portugal op uitnodiging van het Nederlands Literaire Productiefonds, dat met een driedaags festijn de Portugezen op de hoogte wilde brengen van de kracht en levendigheid van de Nederlandstalige letteren.

Voor dit festijn was werk van de uitgenodigde dichters in het Portugees vertaald, ook gedichten van Herman de Coninck. Toen zijn collega's die als een hommage later wilden voorlezen, bleken ze allemaal over de dood te gaan. Alsof hij wist dat die hem in Lissabon zou komen halen.

Op de manifestatie 'Dichter bij Huis' in het komende najaar zal Herman de Coninck als dichter ontbreken. Zijn naam is ijlings uit de lange lijst van deelnemers geschrapt. Alleen een flauwe schaduw op de kaft getuigt nog van zijn geplande aanwezigheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden