Herman Wijffels adviseert Nudge

null Beeld

Herman Wijffels, de meest duurzame Nederlander volgens de Duurzame 100, heeft plaats genomen in de Raad van Advies van Nudge. Nudge is een initiatief dat een brug moet slaan tussen consumenten en het bedrijfsleven op het gebied van duurzame initiatieven.

van onze internetredactie

De Raad van Advies is op 1 januari officieel geïnstalleerd en geeft advies aan het bestuur van de Stichting Nudge over strategie en beleid.

Wijffels herkent zich in de maatschappelijke aspiratie van Nudge en is enthousiast over de pragmatische aanpak: “Ik zie Nudge als een stimulerende belangenbehartiger met een eigen standpunt. Met mensen die het ‘doen’. Steeds meer bedrijven beginnen de strategische voordelen van duurzaamheid te zien. Maar juist in deze overgangstijd spelen consumenten een belangrijke, sturende rol. Samen kunnen we die duurzame samenleving tot stand brengen, daar geloof ik heilig in".

Nudge, een duwtje in de goede richting

In november werd Nudge officieel gelanceerd. Nudge betekend ‘duwtje’. Het idee is dat een klein duwtje in de goede richting grote gevolgen kan hebben, ook wel bekend als ‘the butterfly-effect’.

Nudge.nl is een platform dat via internet en social media mensen en bedrijven met elkaar in contact moet brengen voor een betere en vooral duurzamere maatschappij. Eigenlijk is het idee heel simpel en heeft daardoor kans van slagen. ‘Als er maar genoeg mensen meegaan doen heb je geen ingewikkelde oplossing nodig’ aldus Van Betten.

Het kan twee kanten opwerken: iemand heeft als tip dat je bij het koken van pasta het gas kunt uitdraaien als de pasta in het kokende water zit. Dat bespaart 7 minuten aan gas. Dat is een goed idee, maar lang niet iedereen weet dat. Nudge wil ervoor zorgen dat deze boodschap algemeen bekend raakt en neemt onder andere contact op met pastafabrikanten zodat het ook op de verpakking van de pasta komt te staan.

Het werkt ook de andere kant op. Een bedrijf heeft een duurzaam idee: plak folie op de radiator aan de achterkant (dus niet op de muur) en bespaar daarmee flink aan energie. Maar het is een klein bedrijf, heeft weinig marketingbudget en dus zorgt Nudge dat de consument het product leert kennen en dat het beschikbaar komt.

Volgens doctor ingenieur Igor Nikolic van de Technische Universiteit Delft is het stimuleren van ideeën van uit de maatschappij de enige manier om veranderingen teweeg te brengen. Het heeft geen zin om van bovenaf dingen te verbieden of op te dringen. Als het niet wordt gedragen door de gemeenschap, zal het effect nihil zijn. Hij vindt Nudge ‘ een interessant sociaal experiment’ en werd daarom bestuurslid van de stichting.

Jan van Betten, oprichter en bedenker van Nugde, heeft twintig jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Hij was onder meer directeur van Elsevier Duitsland. Toen hij op een dag merkte dat de tijd rijp was voor een duurzaam netwerk stichtte hij Nudge. Idealistisch, maar niet alleen maar. Het moet ook praktisch en haalbaar zijn. Het moet iets opleveren. Voor de consumenten, voor de bedrijven en voor de aarde. Met zijn ruime netwerk wist hij een hoop prominente Nederlanders te strikken voor zijn initiatief. Onder andere oud minister Jacqueline Cramer maakt deel uit van het bestuur van zijn stichting.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden