Herman Krott gaf om zijn renners en zij om hem

(Trouw)

Er kwam altijd een moment in de koers dat het zover was. Dan hoorde ik twee snelle tuutertjes achter me en wist ik dat hij eraan kwam. Zonder iets te zeggen draaide hij het raam open, stak zijn arm naar buiten en gaf me een brandende sigaret aan. Zonder woorden, zonder verzoek, zomaar. In de volle finale van de Amstel Gold Race, zijn Amstel Gold race, deed hij me voor even een plezier.

Toen ik in 1995 ophield met die merkwaardige verslaving, keek hij me gek aan: hoe moet het dan met die kleine, stiekeme afspraak die we door de jaren heen hadden opgebouwd? Hij geloofde me niet: niet meer roken

Herman Krott, een van de leukste mensen in de Nederlandse wielerwereld is niet meer. Hij is overleden. Het hart wilde niet meer. Krott was een speciaal mens die nu, in de Nederlandse sportwereld, geroemd wordt vanwege zijn ’ontdekking’ van de AGR.

Krott was veel meer dan koersdirecteur. Ritsen Nederlandse amateurwielrenners hebben hun bestaan als jonge prof te danken aan deze rustige man die de gave had op de achtergrond te blijven en met een minzame glimlach om de mond alle drukte om hem heen te beschouwen. Je zag hem dan denken: ’Waar maken ze zich druk om?’

Mannen als De Kneet, Joop (Zoetemelk, moet die achternaam er eigenlijk nog bij?), Rene Pijnen, Arie Hassink, Jacq Hanegraaf, Leo van Vliet, Harrie Steevens, Jos Lammertink, Fedor den Hertog, Teun van Vliet, Cor Schuring, Rudi Liebregts, Fred van Lachterop en Ad Wijnands, om er maar een paar te noemen, kwamen uit de school van Krott.

Zij droegen het mooie shirt van Amstel, van een ploeg waar ooit, toen het schrijven over wielersport nog geen salonfähige bezigheid was, al een boekje over geschreven werd: ’Rang, op het kantje’, een ’must’ voor de liefhebber.

Krott had een neus voor talent en hij leidde al die jongens ook goed op. Hij zorgde voor een goede plaats in een goede ploeg en zijn nazorg was altijd sterk. Hij gaf om zijn renners en zijn renners om hem.

Dat hij de grondlegger werd van de AGR (vroeger in deze krant heette die wedstrijd Heerlen – Meerssen, een feit waar Krott smakelijk om kon lachen) kwam voort uit het feit dat de Amstel-bierbrouwerij op een ’nette’ manier aan sponsoring deed en dus ook op een ’nette’ manier een wedstrijd van enig formaat binnen de landsgrenzen wilde opzetten. Krott kon dat (geëntameerd door Jean Nelissen, die hem bij de hemelpoort stond op te wachten) en gaf ’zijn’ koers cachet.

Hij was geen blaaskaak, geen snoever, maar eerder een binnenvetter, een man die zijn mond hield, maar toch doorgedrukt kreeg wat hij wilde. Ik zat ooit met hem een bakkie te doen. We hadden het over mijn vader, met wie hij in de jaren zestig van de vorige eeuw samen had gewerkt in de Nederlandse wielersport. Ik vroeg hem ineens: „Herman, wat was jij vroeger eigenlijk? Wat voor vak had je?” Hij keek me door kleine, samengeknepen oogjes aan en zei: „Dat zal je niet geloven, maar ik zat in de dynamo’s. Weet je hoe ze dat vroeger noemden? Dan was je dynamo-wikkelaar ja, dat was een moeilijk vak, daar had je specialisten in en ik was er zo een. Dat was lang voordat ik bij Amstel kwam.” En ik vroeg: „Waar was jouw thuis?” En hij zei, met iets van hele dunne trots: „Jongen, het hartje van Amsterdam, in de Jordaan. De Leliestraat, daar ken ik nog iedereen. En zij mij.”

Er is weer een kleurrijke, maar zeer rustige (naar de buitenwereld toe) Amsterdammer doodgegaan. Hij deed in dynamo’s, wielrenners en een grote koers. Hij was een goed mens.

Tijdens de ijskoude finale van de AGR in 1985, toen we samen achter De Kneet aan reden, kwam hij naast me rijden. Het was ziedend koud en guur, maar hij reed de finale met zijn raampje open. Hij toeterde en ik liet de motorrijder inhouden.

Hij keek me aan en riep: „Ik ken wel janken, zo mooi vind ik dit.” En ik zag de volle tranen over zijn wangen lopen. Zo’n mens dus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden