Herkeuringen leveren miljoenen euro's op

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Beeld ANP

Miljoenen euro's kunnen worden bespaard als arbeidsongeschikten regelmatiger worden herbeoordeeld.

Dat blijkt uit berekeningen die het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) zelf heeft gemaakt en Trouw in handen heeft. Alleen al de 6500 herkeuringen die in 2013 zijn gedaan op verzoek van verzekeringsartsen leiden op termijn tot een besparing van 270 miljoen euro, staat in de UWV-analyse 'Effectiviteit herbeoordelingen' gemaakt in mei dit jaar.

Bij bijna een kwart van de mensen die door de artsen in 2013 werd opgeroepen, ging de uitkering namelijk omlaag of werd stopgezet omdat hun gezondheid was verbeterd. Dat leverde vorig jaar al 16 miljoen euro aan besparingen op. Na veertig jaar is dat opgelopen tot 270 miljoen euro, staat in de interne berekeningen. Als er meer herbeoordelingen worden uitgevoerd, waar de verzekeringsartsen al jaren om vragen, zullen de besparingen nog veel hoger liggen.

Alarm
De artsen sloegen twee weken geleden in Trouw alarm over het hoge aantal mensen dat hersteld of genezen is maar toch nog een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt. Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken kondigde een onderzoek aan. Nu blijkt dat er al berekeningen liggen van het UWV over wat herbeoordelingen opleveren.

Bovendien blijkt uit die analyse van het UWV dat herbeoordelingen op verzoek van de artsen er vaker toe leiden dat mensen hun uitkering verliezen dan wanneer werkgevers of werknemers om een herkeuring vragen. Toch geeft het UWV al jaren voorrang aan herbeoordelingen die door een werkgever of de zieke worden aangevraagd. Daardoor blijft er voor de artsen weinig tijd over om zelf mensen naar de spreekkamer te roepen.

Herkeuringen te duur
Het UWV wilde gisteren niet reageren. De uitkeringsinstantie laat weten dat het hen beter lijkt als het ministerie van sociale zaken dat doet vanwege de 'politieke aandacht' die dit onderwerp twee weken geleden al kreeg toen Trouw erover publiceerde. De verzekeringsartsen van UWV willen meer herbeoordelingen uitvoeren vanwege hun zorgplicht jegens de zieke, maar minister Asscher vindt dat te duur. De kosten liggen per herkeuring op zo'n duizend euro. "Ze moeten dus effectief en efficiënt worden ingezet. Je moet steeds kijken waar het wat oplevert", zegt de minister telkens tijdens Kamerdebatten.

Een woordvoerder van Asscher kon gisteren niet zeggen of de minister op de hoogte was van het rendement van herbeoordelingen. Of hij weet dat de herkeuringen in 2013 op verzoek van de artsen 6,5 miljoen euro hebben gekost en dat ze in het eerste jaar al 16 miljoen euro aan bezuinigingen heeft opgeleverd. Deze bedragen zijn ook niet eerder openbaar gemaakt.

De analyse van het UWV-expertisecentrum wordt door Asscher nu 'een vingeroefening' genoemd. "Zo kan het UWV gevoel krijgen voor wat de huidige herkeuringspraktijk theoretisch oplevert", meldt een woordvoerder.

De minister verwacht dat als er meer herkeuringen plaatsvinden er verhoudingsgewijs veel minder mensen hun uitkering zouden verliezen. En dan komen er ook nog allemaal kosten bij, meldt het ministerie. Zo zal een deel van de goedgekeurde mensen in de bijstand belanden en komen er reïntegratiekosten bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden