'Herken de lichtjes in haar ogen'

Mannen hoeven helemaal niet te luisteren naar vrouwen om goed contact te hebben, schrijft de Amerikaanse 'mannenfluisteraar' Gigi Sage in een net verschenen adviesboek voor mannen. Een opluchting voor al die ploeterende mannen?

EDWIN KREULEN

Als een rechtgeaard Amerikaanse coach zit schrijfster Gigi Sage binnen de minuut op volle stoom. "De dynamiek tussen man en vrouw is interessant, maar lijkt vaak slecht uit te pakken terwijl ze elkaar zo goed kunnen aanvullen. Dat wordt nog erg weinig gezien. Hoe zorg je nou dat die dynamiek juist leidt tot positieve resultaten? Niet alleen in de liefdesrelatie, maar ook op het werk."

Is dat uw passie?

"Ja, zie je de lichtjes in mijn ogen al?"

Sage schrijft in haar nieuwste boek dat mannen vaak ten onrechte denken dat ze hun uiterste best moeten doen om te luisteren naar vrouwen. Ze missen daardoor iets veel belangrijkers, het moment waarop een vrouw gaat praten over iets wat haar echt boeit. De man die 'de lichtjes in de ogen van een vrouw ziet', die zit gebakken.

Ik kijk in uw ogen, maar ik weet niet precies wat ik zie. Kan een man dat wel zien?

"Ik ken er veel die dat heel goed kunnen. Het is natuurlijk een beeld, van die lichtjes, maar het gaat erom dat je een soort radar ontwikkelt voor de passie bij een vrouw, voor de vitaliteit die bij het ene onderwerp ineens veel groter wordt. Daar wil ze graag over praten en de man die daar op doorgaat, die geeft haar het gevoel dat hij echt luistert. Dat is ook de reden waarom vrouwen vaak zeggen dat mannen niet goed luisteren. Ze bedoelen dus feitelijk iets anders."

Maar waarom zeggen ze dat dan niet direct? Daar kun je als man iets mee.

"Vrouwen hebben niet altijd de vaardigheid om dat op die manier te zeggen. Ze brengen het in een vorm waarvan een man zegt: 'Je bent aan het klagen'. En daar is een man allergisch voor. Trouwens, als vrouwen wel zouden vertellen over die lichtjes, dan is de kans groot dat een man niet naar ze luistert. Ik hoop dat ze dat wel doen als ze mijn boek lezen. Ik ben, laat ik het zeggen, een buitenstaander, misschien nemen ze van mij aan wat ze niet geloven als hun vrouw het zegt.

"Dat is een van de redenen waarom ik dit boek heb geschreven. Om mannen vaardigheden aan te reiken. Ze hoeven echt niet te veranderen, ik vind ze prima zoals ze zijn, een beetje training erbij kan geen kwaad."

Mannen die ik uw boek liet zien, reageerden opgelucht: ik hoef niet meer te luisteren. Vrouwen vonden dat maar een rare boodschap.

"Ik zou mannen zeker niet meer aanraden te stoppen met luisteren, dat schrijf ik ook niet. Het is alleen niet de kern. Het gaat om een vorm van aandacht geven. Een man die zijn eigen passie vindt en zijn vrouw daarin een rol laat spelen die haar past, die heeft ook een vorm gevonden om haar te bereiken."

Hoe moet je een vrouw interesseren voor auto's of voetbal als ze daar een afkeer van heeft?

"Het gaat erom dat een man bedenkt wat zijn missie is in het leven. Ik kan me niet voorstellen dat dat alleen in voetbal zit."

U schrijft ook: Iedere vrouw heeft het direct door als een man alleen maar doet alsof hij luistert.

"Ja, dat lezen van mensen, dat is een van de belangrijkste vaardigheden. Dat is een boodschap die ik niet alleen aan stellen probeer uit te leggen, maar ook aan managers die gebruik willen maken van vrouwen in hun organisatie.

"Zeker als een vrouw ergens komt waar de cultuur mannelijk is, kan het verleidelijk zijn jezelf aan te passen. Maar op de lange termijn kom je daarmee niet alleen zelf in de knoop als vrouw, de organisatie verliest ook de belangrijke vaardigheden die vrouwen bieden. Zoals het inschatten van mensen met wie je zaken doet. Een vrouw kijkt niet alleen naar cijfers of argumenten, maar heeft ook oog voor de persoonlijkheid van anderen."

Uw boek heeft veel weg van 'Vrouwen zijn van Venus, mannen van Mars' van John Gray.

"Dat klopt want ik signaleer net als hij dat er verschillen zijn. Ik probeer verder te gaan door er een soort werkboek van te maken, met concrete adviezen."

Tegen Gray wordt wel ingebracht dat hij de verschillen tussen man en vrouw benadrukt, terwijl de overeenkomsten groter zijn. Geldt dat ook voor u?

"Ik schrijf: een man is vooral gericht op het bereiken van doelen, een vrouw op het krijgen van goede relaties. Ik wil daarmee zeker niet zeggen dat een man niet hecht aan relaties en een vrouw niet aan doelen. Hun uitgangspunt is net iets anders."

U coacht veel anderen, maar over uzelf: is er een meneer Sage?

"Ik ben sinds enkele jaren alleen, na een relatie van achttien jaar. Ik merkte dat de dingen die ik schrijf en waarin ik coach, ook mijn eigen behoeften duidelijker maakten. Daar kan niet iedereen in meegaan. Sinds kort sta ik weer open voor een nieuwe relatie."

Zal dat zijn met een man die bij u de lichtjes ziet?

"Ook wel, maar vooral iemand met een vriendelijk hart die aandacht heeft voor zijn naasten en ook compassie met de samenleving. Iemand die het grotere geheel ziet van wat ik probeer te doen."

Een boek voor alle Tarzans
De van oorsprong Texaanse Gigi Sage (53) werd opgeleid als coach en richtte zich op vrouwen aan de top van organisaties, die zich volgens haar te snel confirmeren aan de mannelijke cultuur en hun eigen vrouwelijke waarden onderschatten. Ze besloot dit thema ook door te trekken naar liefdesrelaties. Een onmoeting met een 'paardenfluisteraar' inspireerde haar tot een boek waarin ze vrouwen tips geeft over hoe ze mannen het best kunnen benaderen. Dit werk dat twee jaar geleden in Nederland verscheen onder de titel 'Hallo Tarzan' leverde haar de bijnaam 'mannenfluisteraar' op. Maar ja, wat heb je eraan als vrouwen wel de man begrijpen maar niet andersom?

Daarom schreef Sage haar nieuwste boek, samen met een van haar vijf inmiddels volwassen kinderen, Makena Sage.

'Wat vrouwen niet aan mannen vertellen. Acht geheimen om het hart van een vrouw te winnen', Gigi en Makena Sage, Uitg. Lannoo, 192 blz., 17,99 euro.

"Dat een man moet kijken naar de lichtjes in de ogen van de vrouw, naar haar energie, dat klopt. Maar ik merk in mijn praktijk dat de wens van vrouwen nog wel een laag dieper gaat", zegt relatietherapeute Francoise Vaal uit Nederhorst ten Berg.

"Een vrouw wil graag praten over haar eigen gevoelens en gedachten bij gebeurtenissen. Neem het stel dat meldt 'We zijn eigenlijk uitgepraat': die praten wel over zaken als de reorganisatie op het werk van bijvoorbeeld de vrouw, maar niet over wat dat haar doet. Het is voor mannen helemaal niet vanzelfsprekend om dat te doen, ze kunnen me soms eerst glazig aankijken als ik dat zeg en het kan pas na een paar sessies duidelijk worden. Ik denk dat Gigi Sage dat in het boek niet duidelijk zegt, veel mannen zullen die boodschap niet begrijpen", aldus de therapeute.

Niet alleen het herkennen van de 'lichtjes in de ogen' is een aanwijzing dat een man op 'hartsniveau' praat met een vrouw, zegt Vaal. "Denk ook aan de hele lichaamshouding. Leunt ze ineens voorover of komt ze dichterbij, dan heb je de goede vraag gesteld. Is dat niet zo, dan kan ze achteroverleunen. Hoewel je daar nooit definitieve conclusies uit moet trekken: een vrouw kan ook achterovergeleund blijven omdat ze nu eenmaal niet gewend is dat een man een vraag op gevoelsniveau stelt."

Verder vindt Vaal de adviezen van Sage nuttig en ze is het vooral eens met de stelling dat vrouwen hun eigen vaardigheden op het werk moeten kunnen uitoefenen.

Over feiten en gevoelens
"Ik merk nogal eens dat ze meegaan in de mannenwereld waarin ze nog steeds terechtkomen, want dat verandert maar langzaam. Ze nemen die houding van doelgerichtheid en rationaliteit ook mee naar huis. En pas rond hun veertigste zeggen ze opeens: 'Dat wil ik niet meer'. Dat levert dan niet alleen op het werk, maar ook in de relatie problemen op."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden