Herkansing voor justitie in Nijmeegse scooterzaak

Kan het Openbaar Ministerie aantonen dat de verdachten hun dodelijke rit planden als vluchtroute?

Nee, fijne types zijn het niet, de twee Mohameds die vanmorgen opnieuw voor de rechter staan wegens het doodrijden van voetganger Mario van de Geijn op een zebrapad in Nijmegen. Opnieuw, omdat de Hoge Raad de vrijspraak in hun zaak vernietigde en bepaalde dat het hoger beroep over moet.

Jongens zijn het nog, 19 en 18 jaar oud, als ze op 15 januari 2010 rond 23 uur op een gestolen rode Piaggioscooter naar Hotel Belvoir rijden. Ze hebben een mes bij zich en beiden hebben een capuchon over hun hoofd getrokken, de kentekenplaat van de scooter ontbreekt en ze rijden zonder licht. Tegen de politie verklaart de jongste verdachte later dat ze van plan waren het hotel te overvallen.

Maar als ze voor het hotel een onopvallende politieauto ontwaren, slaan ze via het trottoir op de vlucht. Op hoge snelheid raast de scooter tegen het verkeer in en tussen voor rood licht wachtende auto's door een kruispunt op. Daar steekt de 50-jarige Arnhemmer Van de Geijn net over. De scooter treft hem vol, waarbij ook de oudste verdachte gewond raakt.

Op de eerste hulp van het Radboudziekenhuis maakt de gewonde Mohamed amok, maar de dienstdoende arts en verpleegkundige durven geen aangifte te doen.

Nadat dagblad De Gelderlander hierover heeft geschreven wil het ziekenhuis alsnog aangifte doen, maar volgens de politie moeten de bedreigde personen dat zelf doen. Van de Geijn is dan al overleden.

Ook de familie van de oudste Mohamed, die in Beuningen woont, roert zich. Nadat De Gelderlander een interview heeft gehad met zijn moeder en zus, komt een broer verhaal halen op de redactie. De krant publiceert het interview niet. Op de website Maroc.nl legt de zus van de verdachte de schuld van het ongeluk bij de politie, die de scooter zou hebben achtervolgd. De politie zegt dat er geen achtervolging is geweest.

Tijdens de rechtszaak in Arnhem, in juni 2010, gaat de oudste van de twee Mohameds opnieuw tekeer. Er zijn vier leden van de parketpolitie voor nodig om hem af te voeren, nadat hij naar de officier van justitie heeft geschreeuwd en met zijn stoel heeft gegooid.

Tijdens dit tumult rammen familieleden op het glas van de publieke tribune. De officier acht beide verdachten schuldig aan doodslag of roekeloos rijden met de dood tot gevolg en eist zeven en zes jaar gevangenisstraf. De rechtbank komt in december tot een ander oordeel: zij ziet de oudste Mohamed als bestuurder van de scooter en veroordeelt hem tot acht jaar cel, waarbij hem ook eerder geweld tegen een ex-vriendin en enkele agenten worden aangerekend. De jongste Mohamed krijgt twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk voor de geplande overval.

In het hoger beroep, voor het gerechtshof in Arnhem, blijft die redenering niet overeind. Het hof oordeelt in mei 2012 dat niet valt vast te stellen wie de scooter bestuurde. De verdachten wijzen naar elkaar en er zijn geen getuigen. Omdat de bijrijder niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor roekeloos rijden, spreekt het hof beiden vrij van doodslag. Voor het plannen van een overval krijgt de een twee, de ander anderhalf jaar cel.

'Een slecht te verteren uitkomst', vindt het hof zelf. "Het onbevredigende zit erin dat je weet dat een van de twee het heeft gedaan, maar er toch mee wegkomt", aldus persraadsheer Rutger Wery in een toelichting.

De Hoge Raad ziet dat, in cassatie, anders. Als de verdachten bij het plannen van de overval op Hotel Belvoir al rekening hebben gehouden met een mogelijke vlucht, zijn beiden verantwoordelijk te stellen voor de gevolgen van die vlucht, redeneert advocaat-generaal Geert Knigge en de Hoge Raad neemt zijn advies in oktober 2013 over.

Het is nu aan het Openbaar Ministerie om voor het gerechtshof in Den Bosch aan te tonen dat de dodelijke rit tot de risico's behoorde van een vluchtplan van de verdachten. Was er een vluchtplan, dan is medeplegen - beiden zijn dan net zo verantwoordelijk - te bewijzen.

Het nieuwe hoger beroep begon vorig jaar maart met een reconstructie, waarbij agenten op een scooter dezelfde weg aflegden als de verdachten. Zij stelden vast dat de bijrijder wel moest meebewegen om de scooter op koers te houden en te voorkomen dat hij zou omvallen.

De twee Mohameds zijn in november in een besloten zitting als getuigen in elkaars zaak gehoord. Vanmorgen zullen de rechters hen in het openbaar bevragen, als verdachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden