Herkansing populisten Oostenrijk

invloed brexit | De presidentsverkiezingen moeten over, heeft de rechter bepaald. Deze keer zou de euroscepticus Hofer kunnen winnen van de eurogezinde Van der Bellen.

ADDIE SCHULTE en REDACTIE BUITENLAND

Oostenrijk moet wederom naar de stembus, en die nieuwe presidentsverkiezingen kunnen weleens in het teken van de Brexit komen te staan. Ze bieden de FPÖ een herkansing om het eerste rechts-populistische staatshoofd in Europa te leveren.

Het constitutionele hof van Oostenrijk heeft gisteren bepaald dat de presidentsverkiezingen opnieuw gehouden moet worden. Daarin staat de euroscepticus Norbert Hofer (FPÖ) weer tegenover de onafhankelijke, Europagezinde kandidaat Alexander Van der Bellen.

De mogelijkheid dat Hofer zou winnen zorgde in het voorjaar voor zorgen in andere Europese landen, die voorbij waren toen Van der Bellen nipt won. Nu komt de herkansing voor Hofer in een zo mogelijk nog gespannener periode.

Volgens verkiezingsonderzoeker Christoph Hofiger kan de opstelling van de EU ten opzichte van de Brexit de verkiezingen beïnvloeden. Als die geordend verloopt, is dat gunstig voor Van der Bellen; als de EU zich 'hulpeloos en hopeloos' toont, kan dat in het voordeel van Hofer werken, zei hij in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hofer zei een paar dagen geleden voorstander te zijn van een referendum over het lidmaatschap van de EU, als er plannen komen om Brussel meer macht te geven.

Ook de vluchtelingencrisis kan van invloed zijn op de herhaalde verkiezingen. Al komen er veel minder vluchtelingen naar Europa, er wordt in Wenen nog in scherpe termen gesproken over de aantallen en over de kosten van de opvang van asielzoekers. De Oostenrijkse regering dringt er op aan om na de Balkanroute ook de Middellandse Zee-route te sluiten, bijvoorbeeld door migranten op eilanden op te vangen en niet door te laten reizen naar het vasteland.

Ook zijn er berichten dat een van de organisatoren van de aanslag op de luchthaven van Istanbul een Tsjetsjeen is die eerder in Oostenrijk asiel heeft gekregen.

Geestverwanten van de FPÖ in andere Europese landen tonen hun enthousiasme voor de nieuwe kans van Hofer. 'Super!!', twitterde Geert Wilders. 'Voorwaarts vrienden, uiteindelijk zegevieren waarheid en vrijheid', schreef de leider van de Italiaanse Lega Nord op Facebook. Alternative für Deutschland is blij dat er 'gerechtigheid' is gekomen voor FPÖ.

In mei won Van der Bellen de verkiezingen met een verschil van 31.000 stemmen van FPÖ-kandidaat Norbert Hofer. Zijn partij vocht de uitslag vervolgens aan. Het hof heeft de FPÖ gelijk gegeven, onder andere na een verhoor van negentig getuigen. Er waren veel procedurele manco's, zoals het te vroeg tellen van per brief uitgebrachte stemmen en het ontbreken van partijvertegenwoordigers tijdens het tellen van de stemmen. Er is geen manipulatie van de uitkomst vastgesteld, maar de geringe marge van de uitslag maakte een nieuwe stemronde nodig, bepaalde het hof.

"Verkiezingen zijn het fundament van de democratie. Het is de voornaamste taak van het hof dit fundament te beschermen", zei president van het gerechtshof Gerhart Holzinger. "Deze beslissing maakt niemand tot verliezer of winnaar, maar moet het vertrouwen versterken." Het is waarschijnlijk de eerste keer dat nationale verkiezingen in een EU-lidstaat om een dergelijke reden opnieuw worden gehouden.

Van der Bellen zou op 8 juli beëdigd worden. In plaats daarvan neemt het presidium van het parlement de positie van president waar. Een van de leden daarvan is Hofer, die er niet over piekert af te zien van die functie. Hij zei te zullen laten zien dat hij boven de partijen kan staan.

De nieuwe verkiezingen worden mogelijk eind september of begin oktober gehouden. Dan worden waarnemers van de OVSE ingeschakeld.

undefined

In het kort

Er zijn procedurefouten gemaakt bij de presidentsverkiezingen in mei

Er wordt daarom dit najaar opnieuw gestemd

De opstelling van de EU tegenover de Brexit kan de uitslag beïnvloeden

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden