Herinnert u zich deze nog, nog, nog?

Waar zijn ze toch gebleven, de zeehelden van weleer, de dj's van Veronica? Bij Radio 192! Lekker gezellige muziek, en: 'Herinnert u zich deze nog, nog, nog?!' Speciaal bestemd voor de Yommies, de young of minds, met heimwee naar vervlogen tijden.

Plof! Daar is Tinus. Een overrompelende entree, midden in het gesprek. Tas op tafel. ,,Moet ik op de foto?'' Ze duikt een lipstick op, trekt de lippen strak en plaatst twee dikke strepen. Tineke de Nooy is klaar voor de fotograaf.

Nou ja, bijna klaar. Uit de tas komt ook nog een kam. Nog steeds even blond, hoewel ze natuurlijk ook wel wat ouder is geworden sinds in die zeepiratenjaren. Achtenvijftig? Negenenvijftig? Misschien wel zestig! Soit. Maar nog steeds even overrompelend en innemend. Met het hart op de tong.

Dat laatste overigens niet tot ieders genoegen. ,,Ik heb een spreekverbod'', zegt ze. En ze trekt er een gezicht bij alsof ze zich er niets van aantrekt. Een spreekverbod?

Ja, neemt Ad Bouman het gesprek over: Tinus is soms wel eens wat enthousiast. Bouman -beter bekend als Adje Bouman van de roemruchte Adje Bouman Top10 (,,Daar zette ik dan Linda Rondstadt in. Niet omdat het zo'n goeie plaat was maar omdat ik de hoes wel lekker vond'')- vindt eigenlijk: Tinus is soms wel eens een beetje té enthousiast.

Dus als Tinus roept dat Joop van der Reijden Veronica hoogstpersoonlijk naar de knoppen heeft geholpen (,,Let wel, dat doe ik dus op zeer persoonlijke titel'', zegt ze) dan nuanceert Bouman: ,,Weet jij dan wat er gespeeld heeft tussen SBS en Veronica? Nee toch? Dat weten wij gewoon niet.''

Bouman heeft namelijk geen enkele behoeft aan ruzie met de Vereniging Veronica, waarvan Van der Reijden nog steeds voorzitter is. Want, zo dagdroomt Bouman tegenwoordig: misschien kunnen we met die Vereniging nog wel eens iets leuks doen. Samenwerken bijvoorbeeld.

Bouman heeft namelijk grootse plannen, het ouwe zeezendergevoel moet weer terug in de ether. Met die gezellige dj's die Veronica ooit groot maakten. Tineke de Nooy dus. En Chiel Montagne. Will (Wil Wel) Luikinga, Krijijijn Tórringa (,,Die rijdt iedere week helemaal vanuit Enschede om twee uurtjes te mogen draaien!''), Eddie (Ook goede morgen!) Becker en Edvard Niesing. En hijzelf natuurlijk. ,,We gaan lekker weer helemaal van voren af aan beginnen; gezellige muziek van toen, gedraaid door de mensen van toen, met het gevoel van nu.'' Compleet met bijbehorende jingles, als ,,Herinnert u zich deze nog.. nog... nog''. En: dééééé top veertig! Want de oude baas van Veronica, Bull Verwey, heeft de rechten op de ouwe jingles aan Bouman gegeven.

En gezellig wordt het. Of beter: is het nu al. In een verloren hoekje zit Chiel Montage aan een sigaretje te trekken. Hij wacht al een uurtje op de fotograaf, maar is opvallend stil. ,,Hé!'', begroet De Nooy de dj. Smak smak, klinkt het van tussen de snor. De Nooy heeft het naar haar zin. ,,Ik heb zojuist nog een goeie plaat gedraaid, The Eagles. En dan kan mijn dag niet meer kapot gewoon!'' O, dat moet 'Hotel California' geweest zijn. Mis dus, verbetert De Nooy: 'New kid in town'. Nog veel mooier dus.

Bouman vervolgt zijn betoog. Dat het échte Veronica natuurlijk al veel eerder ter ziele ging. Om precies te zijn: op 31 augustus 1974, toen de zeezender door de politiek aan de ketting werd gelegd. En dat sindsdien het piratengevoel slechts bij vlagen opflikkerde, bijvoorbeeld toen Veronica op de beeldbuis wilde. ,,Dat kwam omdat Veronica het publieke bestel niet in mocht. Dan krijg je toch iets van: mogen we niet? Nou, dán zul je nog eens wat zien.'' Bouman verheft zich van zijn stoel, lacht breeduit, en stroopt zijn mouwen op: kom maar op!

En zo ligt het welbeschouwd ook met het 'nieuwe Veronica', dat vandaag onder de naam Radio 192 de lucht in moet. Daarvoor zal Okay FM, het kabelstation waarvan Bouman nu nog programmaleider is en dat uitzendt in de regio Gooi en verre omstreken, uit het luchtruim verdwijnen: op de am-frequentie van Okay, 1332 am, zal Radio 192 het 'gouwe ouwe gevoel' doen herleven.

Het liefst had Bouman natuurlijk een fm-frequentie gehad. Maar ja, met zo'n overheid, met die verfoeide frequentieveiling wordt dat een ondoenlijke klus. Te schandalig voor woorden, wat die Jorritsma allemaal uitspookt, vindt ie. ,,Jorritsma? Jorritsma?'', mengt Michael Bakker zich in het gesprek. Bakker is directeur van de zender. ,,Het is De Vries hoor, die over de frequenties gaat. Staatssecretaris De Vries.'' Maar Bouman is niet voor een gat te vangen. ,,Het is toch Jorritsma die het land uitverkoopt?'' Waarop Bakker hem natuurlijk gelijk moet geven.

Bouman: ,,Nou, wij hebben dus gezegd: wij gaan nu niet langer wachten op de overheid. Wij weigeren nog langer wakker te liggen van de vraag of wij sowieso ooit zo'n fm-frequentie krijgen. Wij hebben een prima stel mensen bij elkaar en gaan nu dus gewoon lekker voor de am.'' Door de luidspreker klinkt een jarenzestigplaat. ,,Kijk, deze muziek: dat klinkt toch geweldig? Muziek die ook voor de am is geschreven. IJzersterk!''

Bakker legt uit wie 'de doelgroep' van Radio 192 is. Dat zijn dus vooral de 'yommies'. ,,Da's een zelfbedachte marketingterm'', geeft hij toe. Maar die naam geeft de doelgroep naar zijn idee wel perfect aan: ouderen, maar wel young of mind. Bakker: ,,Wij geven de luisteraar zijn jeugd terug''.

Ondertussen heeft de fotograaf een plaatsje gevonden: buiten in de zon. En kijk, daar komt ook Eddie Becker uit de studio. Het gezelschap gouwe ouwen stelt zich op: De Nooy prijst luidkeels de fotograaf. ,,Gelukkig niet in een boot. Of bij een ouwe radio. Mijn god, wat heb ik dat in al die jaren veel moeten doen!'' En Becker poogt Chiel Montagne te laten lachen. ,,Lachen joh! Het is een foto man!'' Maar al spoedig geeft Becker de moed op. ,,Ach, met zo'n snor zie je dat toch niet.'' De sfeer komt er nu aardig in. De fotograaf roept nog een herinnering op aan het legendarische Veronica-promotieteam, dat ooit naar je toe kwam: een groot contrast met het groepje voor zijn camera.

Maar ach, de stemming wordt buitengewoon zonnig: ,,Dat promotieteam was van Rob Out. Eerst die meiden een te strak T-shirt aan, dan de zee in en vervolgens het strand op, voor de foto'', weet Bouman. Er wordt luid gegrinnikt. Ja ja, die Out, die wist het wel. Maar even later legt Bakker uit dat 'ieder stukje promotie' voor zijn station natuurlijk 'helemaal niet gek' is. Dus, wie weet, zal ooit ook Radio 192 naar je toekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden