Herhaling van oktober 1987

Het Russische hogedrukgebied is onlangs van het podium verdwenen. In Moskou daalde de luchtdruk een week geleden tot 1005 hPa.

Toch is de gemiddelde oktoberdruk in de Russische hoofdstad nog uitgekomen op 1026 hPa. Dat is zo'n 8 hPa boven normaal. De laatste keer dat de oktoberdruk aanmerkelijk hoger lag was in 1987. Toen bedroeg de gemiddelde barometerstand maar liefst 1038 hPa. Er was in oktober 1987 duidelijk sprake van een verschuiving van het normaliter nabij het Baikalmeer bivakkerende Aziatisch-Siberische hogedrukgebied. Ondertussen schoof de IJslanddepressie richting Schotland, waardoor de luchtdrukgradiënt boven Europa drie keer zo groot werd als normaal. Een krachtige zuid tot zuidoostelijke luchtstroming was het gevolg en van Sicilië tot de Noordkaap werd het een zachte, in Lapland relatief zeer zachte maand. Er kwamen daar afwijkingen voor tot +6 ten opzichte van de toen geldende normaal. In het westen en zuidwesten van Europa viel veel regen: La Coruña 286 mm, Brest 225, Londen-Gatwick 196 en Castricum 129 mm tegen minder dan 1 mm in Moskou. Bovendien kreeg het zuiden van Engeland op 16 oktober te maken met één van de zwaarste stormen van de afgelopen eeuwen. Dit jaar een herhaling van zetten - Valentia, Ierland meer dan 300, Catrijp bij Schoorl 254 mm, orkaandepressie van 940 hPa op de Noordzee en maar 17 mm neerslag in Moskou - maar het is voor winterliefhebbers niet te hopen dat de winter een kopie wordt van dertien jaar geleden. De winter van 1987-1988 groeide namelijk uit tot een zeer zachte winter. Tijdens de hoogwinter, januari-februari, kwamen geen ijsdagen voor en de laagste De Biltse temperatuur bedroeg slechts -1,5°.

Een over de Kanaalregio naderende frontale storing en een depressie op weg van Wales naar de Noordzee zijn debet aan een nieuwe weersverslechtering. Vanuit het zuidwesten gaat het vandaag weer regenen. De wind waait uit het zuidoosten, later op de dag ruimend naar zuidwest en aan de kust toenemend tot hard of stormachtig. De temperatuur komt uit op 11°. Morgen enkele buien, ook wat zon, een krachtige zuidwestenwind en 10-11°. Op zaterdag minder wind, maar vooral in de kustprovincies wel enkele buien. Gisteren eerst in het westen, later ook elders veel regen gevolgd door fikse buien (lokaal meer dan 10 mm). Verder lage maxima (plaatselijk onder de 10°, maar de wind nam af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden