Hergebruik van stoffen niet altijd beter voor milieu

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - Hergebruik van produkten en grondstoffen heet milieuvriendelijk te zijn. Maar recycling baat het milieu niet per definitie. Recycling is een middel om het schoner te maken, maar mag geen doel op zichzelf zijn.

Dat stelde dr. H. Udo de Haes gisteren bij de aanvaarding van het hoogleraarschap milieukunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Volgens Udo de Haes is het verbranden van afval (met terugwinning van energie) in sommige gevallen beter voor het milieu dan hergebruik van materialen of complete produkten.

Udo de Haes noemde de hoge graad van hergebruik van oud papier als voorbeeld. Oude kranten en tijdschriften worden apart gehouden om de bossen in stand te houden. Het nadeel is dat het niet langer rendabel is bossen uit te dunnen. Dat komt de kwaliteit van het bos niet ten goede, aldus Udo de Haes. Ook een economische stimulans om tot bosaanleg over te gaan ontbreekt, als er industrie op grote schaal oud papier gebruikt voor het maken van nieuw papier.

Onderzocht wordt of hout van uitgedunde bossen gebruikt kan worden als brandstof voor het opwekken van elektriciteit. Als dat lukt, ontstaat volgens Udo de Haes de volgende situatie: “We doen ons best het papier te recyclen om te voorkomen dat het wordt verbrand; daardoor blijft het dunningshout staan en dat wordt uiteindelijk dan toch verbrand.”

Hij twijfelt ook aan het gebruik van groente-, fruit en tuinafval (gft) voor de bereiding van compost. De zware metalen in (vooral) het tuinafval leveren problemen op bij de afzet van compost. Bovendien beschikt Nederland al over een overdosis dierlijke mest.

Ook het nut van het hergebruik van kunststoffen is volgens Udo de Haes niet altijd groot. Het verbranden van kunststof met terugwinning van energie zou een goed alternatief voor recycling kunnen zijn. Ook het terugwinnen van olie uit kunststof kan wel eens voordeliger zijn dan hergebruik van kunststof, aldus de hoogleraar, die benadrukte dat burgers zeker niet moeten ophouden met het gescheiden inleveren van afval. Wel moet de overheid goed in de gaten houden of recycling in alle gevallen wel de beste oplossing voor het afvalprobleem is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden