Hergebruik / Britse bewondering voor Alkmaarse afvalberg

Pontificaal, met gele laarzen, helm en een fluoriserend veiligheidsvestje, lopen Britse afvalmanagers en lokale bestuurders langs de afvalberg in de hal van de Alkmaarse afvalwerker GP Groot. Zo’n groot recycle- en afvalverwerkingsbedrijf hebben ze nog nooit gezien.

Een groep Britten is twee dagen in Nederland op een ’fact-finding mission’ naar het Nederlandse afvalbeleid, georganiseerd door de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel. „In recycling lopen wij een generatie achter bij Nederland,” zegt Steve Read, coördinator afvalinzameling en -verwerking in de provincie Hampshire. „Hier is recycling normaal, tweede natuur,” verklaart hij zijn belangstelling voor de Nederlandse afvalverwerkingsindustrie.

Resten van zowel huishoudelijk grofvuil als bouw- en sloopafval worden er uitgesorteerd naar onder meer hout, metalen, plastic en tapijten. Hout gaat door een versnipperaar; de snippers worden verkocht aan Zweedse houtverbrandingsovens. De steenresten uit puinshredders worden mede gebruikt voor het ophogen van wegen en veel andere materialen worden elders verder verwerkt. „Voor ons is het heel goed om te zien hoe hier huishoudelijk afval én bedrijfsafval naast elkaar worden verwerkt,” zegt Read.

Bewondering was er eerder op de dag ook voor de naastgelegen NV Huisvuilcentrale Noord-Holland. In Nederland wordt het huishoudelijke restafval veelal verbrand, maar in het Verenigd Koninkrijk is het publiek nog steeds erg huiverig voor vuilverbranders uit angst voor de schadelijke uitstoot en smog. De deelnemers willen dan ook graag weten hoe het bedrijf omgaat met de omliggende boerderijen en omwonenden en hoe vuilverbranding zo geaccepteerd is geraakt.

Een rondleiding leert ze hoe in het verbrandingsproces weer energie, warmte en allerlei halffabrikaten worden teruggewonnen. Filters halen de schadelijke stoffen uit de uitstoot. Het Britse ministerie voor milieu en landbouw publiceert eind volgende maand haar nieuwe afvalbeleid, waarin het naar verwachting ook aankondigt de capaciteit voor vuilverbranding flink te vergroten.

De twee Ierse deelnemers zijn juist zeer benieuwd naar een composteringsbedrijf in Lelystad en de publiekscampagnes over recycling en het terugdringen van de afvalberg. De Ieren testen net de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval, maar het deelnamepercentage moet nog flink omhoog.

Aan de Britse mentaliteit hoeft het niet te liggen, die verandert snel, zegt Read over de groene wind die op dit moment over zijn land waait. Politici buitelen zowat over elkaar heen om hun groene gezindheid te tonen. De leider van de Conservatieve Partij fietst zoveel mogelijk, wil een windmolen op het dak van zijn huis en roept iedereen op om de stand-by van de tv uit te zetten.

„Nu kunnen we de Engelsen een hoop ervaring laten zien, maar ook onze fouten,” aldus Bob Leeftink, algemeen directeur van GP Groot. ,,Over vijf jaar lopen ze misschien wel op ons voor, want ze kunnen direct op nieuwe technieken overstappen en zo een hele generatie overslaan,” zegt Leeftink optimistisch.

Komende jaren moet Engeland zo’n 45 miljard euro investeren in afvalverwerking, aldus De Britse Environmental Services Association. De Nederlands-Britse Kamer van Koophandel tracht daarom Nederlandse afvalbedrijven op de Britse markt te introduceren zodat zij kunnen meedingen naar contracten.

Tijdens het netwerkdiner die avond worden dan ook druk visitekaartjes geruild.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden