Herfstweer tot het weekeinde

JORALF QUIST

De meteorologische herfst is op 1 september begonnen en dat hebben we gisteren gemerkt. Een venijnige storing trok over ons land en de wind nam flink toe. Op enige hoogte, rond 2-3 kilometer, stond een nog krachtiger wind, waardoor er bij buien zware windstoten konden voorkomen.

Ook vandaag en morgen is het herfstachtig. Richting het weekeinde lijkt het iets beter te worden, maar de verwachting is erg onzeker. Vandaag wordt met een westelijke wind vrij koele en vochtige lucht aangevoerd. De middagtemperatuur komt uit rond 17 graden op de Wadden tot hooguit 19 in het zuidoosten van het land. Bewolking bepaalt het weerbeeld, slechts sporadisch weet de zon door te breken. Vooral in het noorden van het land komen buien voor, maar ook het zuiden houdt het niet geheel droog. Daarbij waait de westenwind in de eerste helft van de dag stevig door: matig boven land, (vrij) krachtig tot hard aan zee. In de avond en nacht zwakt de wind wat af. De minima liggen rond 11 of 12 graden.

Morgen verandert er weinig. Het is opnieuw bewolkt en vooral in de ochtend valt er regen. De temperatuur komt een graadje hoger uit: tussen 18 en 20 graden.

Vrijdag verplaatst de uitloper van een hogedrukgebied voor de Portugese kust richting Centraal-Europa. De stroming draait richting het zuiden en daarmee wordt warmere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op veel plaatsen weer op tot rond of net boven 20 graden. Helemaal droog blijft het niet, de kans op buien blijft aanwezig. De dagen daarna probeert het hogedrukgebied zich boven het Europese vasteland te positioneren, maar de weermodellen hebben moeite met de exacte positie en intensiteit. Dit hangt onder andere samen met de oversteek die (ex)-orkaan Katia dan maakt richting Europa. Die zorgt voor onzekerheid voor het weekeinde en de nieuwe werkweek.

Extremen op 7 september:
Hoogste maximum: 28,2º in 1911

Laagste minimum: 4,1º in 1965

Meeste neerslag: 24,2 mm in 1926

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden