Herfstmeditatie

Ik voel 't leven van de herfst van 't afscheid van wat eens verbonden was# en zich weer zal verbinden# in nieuwe vormen. Ik voel 't afscheid van wat eens# begon# en nu eindigt.# Afscheid met de belofte van een nieuw begin.# Ik voel 't ritme van mijn leven mijn kracht.#

MIEKE DE BOCK

De energie trekt zich terug# tot diep in de aarde om zich te beschermen# tegen storm en kou.# 't Leven wordt bewaard in haar diepste kern,# wachtend# op de wedergeboorte.#

Ik bedank mij zelf en mijn omgeving# voor alles.# Ik wil nu loslaten# met de blaadjes van de bomen in vertrouwen# in de milde melancholie# van 't afscheid met de belofte van een nieuw# begin.#

Nevels, zachte regen kruidig ruikt 't,# diepe kleuren# herfst in mij# om mij heen volheid# rijpheid# 't groeide,# 't bloeide,# de vruchten zijn rijp.# Ik ga oogsten.

Els Kikke

Dit gedicht verbindt de herfst zoals we die buiten in de natuur ervaren met een innerlijk proces van loslaten. Herfst of geen herfst, loslaten is vaak nodig in ons leven. Vrijwillig of gedwongen.

Een onplezierige situatie kan zo'n gevoel van veiligheid geven dat we niet de moed hebben er uit te stappen. Een eerste voorwaarde om dat aan te durven is het ervaren van vertrouwen. Vertrouwen dat het wel goed zal komen, dat innerlijke veiligheid betrouwbaarder is dan uiterlijke. Hier vanuit is het mogelijk los te laten zoals de blaadjes van de bomen. De nieuwe ideeën hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen (de energie trekt zich terug tot diep in de aarde...). Wij willen een idee dat vandaag ontstaan is vaak morgen al gestalte geven. Maar pas als de tijd rijp is worden de knopjes dikker en barsten open. De nieuwe vorm is geboren en mag groeien in zon, wind en regen. Ook die natuurverschijnselen zijn in andere vorm herkenbaar in ons dagelijks leven.

Tenslotte is de oogst rijp. En begint het proces opnieuw. Zo kan het gaan bij veranderingen in het werk, bij verhuizen naar een ander deel van het land, bij een echtscheiding of verandering van gewoonten.

Niet bekend

Als we durven loslaten ontstaat ruimte voor creativiteit. Dat houdt ons in beweging en daagt ons uit steeds opnieuw de sprong te wagen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden