Herfstkleuren: planttijd

Hebt u de afgelopen weken genoten van de herfstkleuren? Hoewel het niet uitgesproken droog en koud was, stonden toch veel bomen en heesters in vuur en vlam. Inmiddels zijn de meeste hun blad goeddeels kwijt. Waar de ondergrond niet is verhard, gaan bodemorganismen aan de slag om al dat organische materiaal om te zetten in humusrijke aarde. Een waardevol proces, dat elke tuineigenaar van dichtbij kan volgen.

In mijn tuin is de Valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos 'Sunburst') al weken in de rui. De laatste geelbruin verkleurde blaadjes dwarrelen als sneeuw omlaag en vormen een zacht tapijt naar de voordeur. De houtige bladspillen (de boom heeft samengesteld blad) volgen later. Die spillen hebben veel weg van de stijve haren van een straatbezem. Als ze zijn afgevallen, trekken regenwormen ze met bosjes tegelijk verticaal de grond in. Een grappig gezicht. In de achtertuin heeft de amberboom (Liquidambar styraciflua) weer voor een kleurrijke apotheose van de zomer gezorgd. Het blad is stug en geeft een goede winterbescherming in de plantvakken. Wat in april niet is verteerd, gaat de gft-bak in. Mijn tuin is helaas te klein voor een composthoop. Dit jaar spant Nandina domestica 'Firepower' -toepasselijke naam- de kroon. De vuurrode kleur doet niet onder voor die van de glanzende vruchten van rode bosbes of vossebes (Vaccinium vitis-idaea 'Aalhorst'). Het zijn aantrekkelijke struikjes voor een flinke pot op het terras en even decoratief als zomerbloeiers. De tegenwoordige zachte winters hebben Nandina tot tuinheester gepromoveerd, maar wel voor een zonnige plek. Wordt niet hoger dan 1 meter en is bladhoudend, uitzonderlijk voor een herfstkleurende plant.

Andere mooi verkleurende heesters zijn krentenboompje (Amelanchier lamarckii, oranjerood), appelbes (Aronia arbutifolia 'Briljant'), kardinaalshoed (Euonymus planipes) en eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia). Zolang het niet vriest kunt u ze planten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden