Boekrecensie

‘Herfstdaden’ is een spannende thriller én idyllisch als een kinderboek van Astrid Lindgren

In ‘Herfstdaden’ speelt de idyllische Zweedse natuur een hoofdrol. Beeld Colourbox
In ‘Herfstdaden’ speelt de idyllische Zweedse natuur een hoofdrol.Beeld Colourbox

Hoe belandde Simon, een muzikale jongen met louter sympathieke vrienden, als lijk in het water?

Het is de laatste dag van de zomer en vijf jongeren - drie jongens, twee meiden - gaan kamperen op hun favoriete stek bij een ondergelopen steengroeve in Skäne (zuid-Zweden). Ze hebben net eindexamen gedaan, hun leven gaat veranderen. Ze drinken, dansen, zwemmen en de talentvolle Simon begeleidt zichzelf op gitaar. Tegen de ochtend drijft zijn lichaam in het water.

Morfinepomp

Zevenentwintig jaar later rijden een moeder en dochter zwijgend door Skäne. We zijn op de vlucht, denkt de moeder, voormalig teamchef moordzaken uit Stockholm, Anna Vesper. Ze vlucht voor het verdriet over het verlies van haar ex-man en voor de officier van justitie die vermoedt dat zij de morfinepomp zo ver heeft opengezet dat haar ex stierf.

Toen de functie van hoofdinspecteur vrij kwam in een provinciestadje greep ze haar kans. Ze heeft er ongezien al een huis gehuurd.

null Beeld

Eenmaal aangekomen zien ze het schitterende huis, tevens atelier van de beroemde kunstschilder Karl-Jo. Anna begrijpt snel waarom zij het huis mag huren terwijl de buren vertellen dat zelfs een van de leden van Abba (was het niet Bennie?) jaren heeft geprobeerd het huis in handen te krijgen.

Karl-Jo is dement en woont in een tehuis. Zijn vrouw heeft Anna het huis aangeboden in de hoop dat zij het raadsel rond de dood van hun enige zoon Simon zal oplossen.

Idyllisch

‘Herfstdaden’ speelt zich net als De la Motte’s vorige thriller af in het sfeervolle Skäne, met een hoofdrol voor de natuur. De zomerdagen van de Zweedse jongeren, 27 jaar geleden, zijn idyllisch als een kinderboek van Astrid Lindgren.

Wat is er die laatste avond bij de steengroeve met Simon gebeurd? Er was te veel drank, dat is zeker. En er blijken zich die avond twee vreemden te hebben aangediend. Anna Vesper ontdekt dat die twee vreemd genoeg geen aandacht hadden gekregen in het onderzoek een kwarteeuw eerder, de dood van Simon heette toen al snel een ongeval.

Nog vreemder: Anna wordt voorgesteld aan Simons vrienden van toen, de een is nog sympathieker dan de ander.

Dan wordt er een moord gepleegd. Anna Vesper komt los uit haar rouwlethargie, want ze moet orde op zaken stellen. Dat doet ze met verve. 

Oordeel: idyllische en spannende thriller met een hoofdrol voor de natuur.

Anders de la Motte
Herfstdaden (De Geus) 
blz. 544 € 23,50

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden