Herfkens: Een voortreffelijke balans

,,Een staatsbezoek met een voortreffelijke balans. Alle zaken die voor beide landen van belang zijn kwamen uitgebreid aan de orde.''

Fred Lammers

Tot die conclusie kwam minister Herfkens van ontwikkelingssamenwerking gisteravond in een voor haar afrondend gesprek over het staatsbezoek. Vandaag reist zij, omdat in Den Haag een drukke agenda op haar wacht, al terug naar Nederland. Haar mening over China is de afgelopen dagen niet veranderd.

,,Er zijn nu eenmaal zaken die je niet te zien krijgt en wat dat betreft heb ik China niet gezien. Maar het feit dat Chinese leiders niet meer zeggen dat je je mengt in binnenlandse aangelegenheden als je voor hen pijnlijke onderwerpen aansnijdt als de mensenrechten, is een doorbraak. Er is de laatste tijd een hoop ten goede veranderd. De pers is weliswaar niet vrij, maar er zitten nu ruimten in die er tien jaar geleden niet waren.''

Dat ze op het laatste moment minister Van Aartsen mocht vervangen noemde Herfkens 'een buitenkans'.

Samen met prins Claus sprak de minister gisteren met stadsbestuurders van Shanghai over de economische problemen van deze stad, die voorop loopt met hervormingen. Opheffen van oude staatsbedrijven betekent toenemende werkloosheid.

Prins Claus vroeg zich daarbij af of de financiële hulp die Shanghai daarbij wordt geboden niet ten koste gaat van de rest van China.

Gistermorgen bezocht het koninklijk gezelschap het Shanghai museum. ,,Het is fantastisch'', riep de koningin uit, toen zij daar werd geconfronteerd met de beroemde collectie Chinese bronzen beelden. Bijna alles wat daar puntgaaf is geëxposeerd, dateert van ver voor onze jaartelling. Zoals kunstvoorwerpen uit de 18e eeuw voor Christus. Vele ervan zijn recente vondsten, in graftombes gedaan. Dan is er het Chinese keramiek, inspiratiebron voor het Nederlandse Delfts blauw.

Een uurtje later keken koningin en prins vanaf 263 meter hoogte op Shanghai neer. Dat gebeurde in de 463 meter hoge radio- en televisietoren, de hoogste tv-toren in Azië. Op het niveau dat voor het publiek per lift bereikbaar is, ligt Shanghai letterlijk aan je voeten.

In de farmaceutische fabriek die daarna werd aangedaan, moest ook koningin Beatrix zich tijdens de rondleiding in de voorgeschreven witte jas hullen. Maar een kapje zette zij niet op. Haar forse rode hoed bood, vond zij, voldoende bescherming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden