Heren onder elkaar

Nee, gaf Veronica-baas Joop van der Reijden toe, het was niet direct zijn stijl om op Huib Boermans te gaan schieten, maar mocht de heer Boermans op enige termijn per ongeluk onvoorzichtig oversteken op het moment dat de heer Van der Reijden er aan komt scheuren in zijn auto, dan dient de ex-bestuurder van de Holland Media Groep er rekening mee te houden dat de heer Van der Reijden niet zal remmen. De voorzitter van Veronica zei het vorige week tegen Theo van Gogh in 'Een prettig gesprek' op de Amsterdamse lokale zender AT 5. Van der Reijden noemde de voormalige Holland Media Groep-bestuurders Boermans en Roemer oplichters die in de kas hadden zitten graaien. Beiden zijn aan de kant gezet.

Inmiddels is ook Freddy Thyes bij SBS wegens hetzelfde vergrijp de laan uit gestuurd. Hij zat weliswaar toentertijd nog niet bij SBS, maar bij de concurrent CLT. Er zat, blijkens de berichten nog een vierde man in het complot, Ruud Hendriks, maar hij gaat vrijuit, want hij zit inmiddels in de Endemol-top.

Er moet heel wat aan de hand zijn. SBS ontslaat toch niet zomaar iemand omdat hij vroeger elders iets verkeerds heeft gedaan? Zo'n Van der Reijden komt niet zonder aanleiding met tamelijk loze, maar wel erg ordinaire bedreigingen. Dan zullen er eens vier man zichzelf dik een miljoen uit de pot geschonken hebben, nou en? Ik kan me van Veronica niet anders herinneren dan een historie behangen met lieden die met de meest doldwaze constructies, bv's, Luxemburg, Liechtenstein, Bahama's, Antillen en investeringen in een nieuw op te zetten commerciële concurrent aanhoudend, met succes en zonder gevaar voor eigen leven bij het oversteken voor zichzelf voor Sinterklaas speelden.

Volgens de summiere en feitelijk ontoereikende informatie die tot nu toe is verstrekt, gaat het erom dat de vier met toestemming van CLT, de Luxemburgse moedermaatschappij, aandelen namen in een bedrijf dat diensten leverde aan dochters en buurmeisjes van de RTL-familie. Handige verkoop van de aandelen met de verzekering van blijvende zeggenschap over de afnemende zenders leverde, naar men zegt, het kwartet vijf miljoen op. De vier mochten de aandelen volgens een schriftelijk vastgelegde toestemming kopen maar moesten, volgens niet geopenbaarde bijsluiters, zich wel aan enkele afspraken houden bij de verkoop. Dat laatste schijnt dus niet gebeurd te zijn.

Schande. Maar dan ook meteen ontslaan, karaktermoorden plegen, schielijke verdwijntrucs organiseren en al te strategisch lekken in uitgekiende delen van de pers, zodat die drie van de vier betrokkenen voor de rest van hun zakelijk leven getekend zijn? Terwijl ze, naar men mag aannemen, anderzijds toch ook de kwaliteiten bezaten om jaarlijks een veelvoud van dat bedrag bij HMG binnen te brengen. Zoiets regel je toch als heren onder elkaar en zonder dat verder iemand er lucht van krijgt. En wat de regels van het commerciële tv-bedrijf betreft, de gang van zaken met wijlen Sport 7 heeft toch geleerd dat de status van het toiletpapier er hoger is dan die van degelijke afspraken?

Het kan niet anders of er is veel meer aan de hand. Dat van die aandelen zal best kloppen, maar in een keiharde strijd om de macht binnen HMG kan dat niet meer zijn geweest dan een stok om de hond te slaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden