Herdershond Tarzan zet graag zijn tanden in de oppositie

De oppositie angst aanjagen is een handelsmerk geworden van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov en zijn vrienden. Afgelopen week was het weer raak. Vriend en parlementsvoorzitter Magomed Daudov maakte dit keer gebruik van de herdershond van Kadirov - Tarzan.

Hij plaatste een aantal beelden van het dier op Instagram, een site waarop je foto's met anderen deelt. In het onderschrift vergeleek hij enkele Russische oppositiefiguren, zoals de vermoorde Boris Nemtsov, met verschillende hondensoorten. Hij schreef erbij: 'Tarzans tanden jeuken' om hen aan te vallen.

Kadirov deed daar zelf nog een schepje bovenop. Hij noemde zijn opponenten 'jakhalzen' en 'vijanden van het volk', een zin die in de Stalin-tijd gelijk stond aan een doodsbedreiging. De leider van Tsjetsjenië, een Russische deelrepubliek, stelde ook voor om tegenstanders van zijn regime op te sluiten in psychiatrische inrichtingen.

De bedreigingen zijn niet nieuw. Tsjetsjeense veiligheidstroepen zouden geregeld geweld gebruiken om de oppositie het zwijgen op te leggen. De rechterhand van Kadirov, Adam Delimchanov, verscheen twee jaar geleden zelfs met een gouden revolver in zijn broekzak in het Russische parlement, de Doema.

Nieuw is dat de laatste opmerkingen van Kadirov meer verzet oproepen dan in het verleden. Mensenrechtenactivisten en liberale politici noemen de bedreigingen 'schadelijk en gevaarlijk'. Het verzet verspreidde zich zo snel op sociale media, dat het Kremlin zich genoodzaakt zag te reageren. Volgens de woordvoerder van Poetin zijn de opmerkingen van de Tsjetsjeense leider volledig uit zijn verband gerukt.

Om Kadirov een hart onder de riem te steken, gingen gisteren duizenden Tsjetsjenen de straat op. Maar dat was waarschijnlijk in scène gezet. Uit online-documenten viel af te leiden dat iedereen die in dienst was van de staat, verplicht was om te komen demonstreren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden