Herdenking

Je kunt misschien, zoals ik, weinig sympathie koesteren voor Geert Wilders maar tegelijk erkennen dat bij deze volksvertegenwoordiger de moed zeker niet ontbreekt. Het begrip 'moed' mag je altijd door 'fanatisme' vervangen, maar de feiten die afgelopen weekeinde genoteerd werden, spreken wel in het voordeel van de PVV-leider.

Bedenk bijvoorbeeld hoe juist door een gebrek aan moed de schrijversvereniging PEN Nederland zich afgelopen weekeinde terugtrok van 'Het Festival van het Vrije Woord'. PEN vond dat de komst van de door jihadterroristen zwaar bedreigde Deense cartoonist Kurt Westergaard in de Amsterdamse Balie, te veel risico's betekende voor de veiligheid van haar leden. Bijna tegelijkertijd sprak Wilders tot zijn toehoorders in de VS tijdens een soort wedstrijd voor anti-islamprenten.

De rest is bekend: twee gewapende jihadisten vielen de aanwezigen aan, maar werden door agenten onmiddellijk gedood. Wilders had vlak hiervoor de bijeenkomst verlaten. Hoe dan ook, zo ontsnapte de rechtspopulist aan de kogels van zijn meest gezworen vijand. Niet alleen is dit een geluk bij een ongeluk op het menselijk vlak, maar ook voor de vrede tussen burgers in Nederland. Ik vrees dat een vermoorde Wilders aanleiding was geweest voor veel publiekelijk geuit enthousiasme: vreugdedansen hier en daar of snoepdistributie.

Na de moord op Fortuyn in 2002 en Van Gogh in 2004 was het internet van toen nog een toonbeeld van beschaving. Van grootschalige rioolreacties was nog geen sprake omdat Twitter en Facebook nog niet bestonden. Toen een boot vol migranten onlangs in de Middellandse Zee zonk werd een scala aan weerzinwekkende internetreacties door de media gerapporteerd. De verontwaardiging was gelukkig unaniem. Maar nu vraag ik me af hoeveel van die verontwaardigde burgers van toen zich gisteren van hun slechtste kant hebben laten gelden.

De meest gebruikte woordencombinatie gisteren was: 'Wilders' met 'jammer'. Laat ik hier een kleine selectie weergeven uit de oogst van nog geen kwartier lezen op de Facebook-pagina van gratis krant Metro:

'Jammer dat hij weg was/ Volgende keer moeten ze wat eerder komen' (Sophia Koning). 'Jammer dat ze hem niet hebben afgeknald!!! Kk nazi' (Naela Naeles). 'Jammer dat hij al weg was' (Ronald Akkermans). 'Jammer, was leuk geweest als deze nazi was vermoord, maar duurt niet lang meer' (Roma Jeta Ime). 'Wilders is gewoon een watje: een toespraak houden en dan weg vluchten, als ik hem door de hoofd kon schieten zou ik het doen met een snip' (Abdi Abdirahman). 'Jammer echt jammer dat wilders niet geraakt is. Wens niemand de dood maar shit wilders had daar onder een witte laken moeten liggen. Jammer volgende keer beter' (Karima de Sleutel). 'Waarom hebben ze gewacht tot hij weg was? Wat een amateurs....' (Hannibal Barkas). 'Jammer dat ie niet dood is, bah had het zo graag voor hem gehoopt' (Mika Anika).

Dit is dus ook Nederland, anno 2015, op de dag dat de doden van WOII worden herdacht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden