Herdenkingsdienst voor vermoorde pater Frans

Een foto van pater Frans van der Lugt op het altaar van de Jezuietenkerk aan de Singel. Beeld anp
Een foto van pater Frans van der Lugt op het altaar van de Jezuietenkerk aan de Singel.Beeld anp

In de Sint Nicolaasbasiliek in Amsterdam wordt vanavond een heilige mis opgedragen aan pater Frans van der Lugt, die eerder deze week vermoord werd in Syrië. Tijdens de zogeheten Avond van de Martelaren zijn vijf Nederlandse bisschoppen aanwezig om de uit Amsterdam afkomstige pater te herdenken.

Bisschop Punt van het bisdom Haarlem zal de dienst leiden. Hij krijgt gezelschap van de bisschoppen uit Rotterdam, Breda, Roermond en Utrecht. Ook de koptisch-orthodoxe bisschop Arsenyous Baramousy is aanwezig bij de viering.

Om 18.30 uur begint de heilige mis. Aansluitend is de gebedsavond met onder meer een kruisweg en aanbidding. Naast pater Frans worden ook anderen herdacht die het afgelopen jaar hun leven hebben gegeven voor hun geloof. De avond duurt tot 21.30 uur.

De 75-jarige pater werd maandag in de Syrische stad Homs uit zijn huis gehaald, mishandeld en doodgeschoten. Homs werd in 3 jaar burgeroorlog grotendeels aan puin geschoten en uitgehongerd. Toch bleef hij in de stad om de inwoners te helpen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden