Herdenking val van Srebrenica in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer driehonderd mensen hebben woensdag op het Plein in Den Haag de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica en de daaropvolgende genocide herdacht. Precies twaalf jaar geleden namen de Bosnische Serviërs het door Nederlandse VN-militairen van Dutchbat beschermde stadje in.

Zeker 7000 Bosnische mannen en jongens werden vermoord. Tijdens een stille omgang werden in twintig minuten tijd de namen voorgelezen van 439 moslims van wie het stoffelijk overschot het afgelopen jaar gevonden is in massagraven. Voor ieder slachtoffer werd aan het eind van de ceremonie een witte ballon opgelaten met op het kaartje zijn naam.

Tegelijkertijd werden woensdagmiddag 465 geïdentificeerde doden herbegraven op de begraafplaats van het herdenkingscentrum in Potocari. Dat is tegenover het gebouw waar Dutchbat gelegerd was toen de enclave viel. Het hoogste aantal is het meest recente. Soms is op het laatste moment besloten de gevonden persoon te herbegraven.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Bosnische belangenorganisaties als het Platform Bosnië-Herzegovina, de Bosnische jongerenorganisatie Mladi BiH, De Bosnische Islamitische Vereniging IZBN/IVBN en Nederlandse organisaties als Politiek Comité Stari Most en IKV Pax Christi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden