Herdenking Tweede Wereldoorlog in teken van terreuraanslagen

De echo van de aanslagen klinkt overal in Londen na. Saamhorigheid is troef.

,,Goed zo”, zegt een vrouw in het publiek hartgrondig. ,,De koningin rijdt in een open auto.”

Aan het einde van de ceremonie rijden koningin Elisabeth en prins Philip vanaf de Mall naar Buckingham Palace, staand en wuivend naar de tienduizenden toeschouwers. Officieel is het een eerbetoon aan de veteranen van de Tweede Wereldoorlog, maar na de aanslagen van donderdag is de plechtigheid voor veel Britten zeker ook een demonstratie van saamhorigheid en vastberadenheid.

,,De aanslagen zijn voor ons een extra reden om hier te zijn”, zegt Lee Edwards (26) op het plein voor het koninklijk paleis. ,,De aanslagen doen pijn en zijn ontzettend schokkend, maar we geven niet op, wat er ook gebeurt.” Zijn drie jaar jongere broer Daniel knikt instemmend.

Marine-veteraan John Dean (79): ,,Als we nu aan die barbaren toegeven, dan zouden we verloren hebben.” Hector Emmerton (86): ,,Er hangt nu dezelfde sfeer als in de oorlog: enorme saamhorigheid. Ik hoop dat dat zo blijft.”

De oorlogsveteranen worden luid toegejuicht. Koningin Elisabeth spreekt haar respect uit voor de mannen en vrouwen die offers hebben gebracht ,,voor onze manier van leven, die wij zullen blijven verdedigen”. De oproep ' Drie hoera's voor de koningin' krijgt bijval.

Een kilometer verderop, in het Queen Mother's sportcentrum, komen familieleden van de 25 vermisten samen om informatie te geven over hun dierbaren en om dna-materiaal af te staan. De politie heeft iedere familie een eigen contactpersoon toegewezen om structuur te brengen in de zoektocht naar vermisten.

,,Gisteren bleek er nog een vermiste in leven te zijn, maar voor de anderen is er steeds minder hoop”, zegt een politiewoordvoerder. In de metrotunnel onder King's Cross verwacht de politie nog zo'n twintig lichamen te bergen. Identificatie van de zwaar verminkte lichamen en lichaamsdelen kan nog weken duren.

Met nog een sprankje hoop gaan familieleden de rampplekken en ziekenhuizen af. Een vrouw is naar het Royal London Hospital gekomen omdat daar nog twee niet geïdentificeerde patiënten liggen. Ze is op zoek naar haar nicht Gladys Wundowa (51), die mogelijk in de buurt van de opgeblazen dubbeldekker liep. ,,Ze was op weg naar haar school. Ze is altijd heel stipt. Daarom zijn we heel erg ongerust. Misschien ligt ze in coma of lijdt ze aan geheugenverlies.''

De moeder en broer van de 24-jarige William Walshe voelen zich haast schuldig dat hij de aanslag in de metro bij Aldgate heeft overleefd. ,,In het rijtuig waar hij zat, zijn zeven mensen omgekomen. We beschouwen onszelf als geluksvogels. William leeft en hij heeft geen ledematen verloren.”

In de morsige artsenkamer van het Royal London Hospital drinkt chirurg Frank Cross snel een kop koffie voordat hij aan het werk gaat. ,,Ik moet nog een been afzagen”, zegt hij. Direct na de aanslagen moesten armen en benen grof worden geamputeerd om bloedvergiftiging te voorkomen. Nu moeten chirurgen dood weefsel verwijderen van de stompen. ,,Ik heb in Zuid-Afrika gewerkt. Daar raakten mensen op een vergelijkbare manier gewond als ze op een mijn liepen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden