Herdenking jaarlijks, twijfel over 'nieuw' filmpje MH17

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Nabestaanden gaan de slachtoffers van vlucht MH17 elk jaar herdenken, kondigde bestuurslid Evert van Zijtveld van de Stichting Vliegramp MH17 gisteren aan. Hij deed dat na afloop van de besloten herdenking in Nieuwegein, die door de stichting was georganiseerd. "Het is goed om te herdenken", aldus Van Zijtveld, die zijn dochter en zoon en zijn schoonouders verloor. "We vergeten onze dierbaren nooit."

Nabestaanden van zes omgekomen Nederlanders doen mee aan de claim tegen de voormalige Russische inlichtingenofficier Igor Girkin, zei de Amerikaanse advocaat Floyd Wisner gisteren in het tv-programma 'EenVandaag'. Wisner dient de schadeclaim van 900 miljoen dollar in de VS in namens een internationale groep van de nabestaanden van zeventien slachtoffers. De advocaat wil de betrokkenheid van Rusland bij het neerhalen van MH17 aantonen. Girkin, die zichzelf Strelkov noemt, zette kort nadat het vliegtuig was neergehaald een juichend bericht over het neerhalen van een Oekraïens gevechtstoestel op een internetpagina van de rebellengroep waarvan hij toen leider was. Kort daarna werd het bericht verwijderd.

Intussen is er twijfel gerezen over een filmpje dat de Australisch nieuwssite News Corp donderdag als nieuw presenteerde. Op de beelden is te zien hoe pro-Russische rebellen al pratend tussen de smeulende wrakstukken lopen en allerlei spullen oprapen en bekijken. De BBC zond het filmpje in juli vorig jaar al uit, alleen ontbrak toen het geluid. Nu zijn stemmen te horen die zowel in het Russisch als in het Oekraïens praten over een Oekraïens militair vliegtuig dat tegelijk met de MH17 in het luchtruim zou zijn geweest. In het dorpje Grabovo bevestigen ooggetuigen dat verhaal. Het Oekraïense toestel, een Sukhoi, zou door seperatisten zijn neergehaald, maar de wrakstukken zijn nooit gevonden. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid presenteert in oktober zijn rapport over de toedracht, het Openbaar Ministerie volgt mogelijk nog voor het einde van het jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden