Update

Herdenking Els Borst: 'Nederland leeft intens mee'

Premier Mark Rutte en Kajsa Ollongren, secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, komen aan bij de Domkerk. Beeld anp
Premier Mark Rutte en Kajsa Ollongren, secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, komen aan bij de Domkerk.Beeld anp

In de Domkerk in Utrecht is vanochtend een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor voormalig vicepremier en oud-minister van Staat Els Borst. De 81-jarige ex-lijsttrekker van D66 werd maandag dood in de garage van haar woning in Bilthoven gevonden en is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen.

Redactie

Volgens Roger van Boxtel, voorzitter van de D66-fractie in de Eerste Kamer, bleef Borst zichzelf: een analytische en consciëntieuze dokter. Ze had een geweldig gevoel voor humor en ook zelfspot, aldus Van Boxtel.

Haar dochter Andra zei dat zorg voor anderen de rode draad in het leven van haar moeder was. 'We hadden een werkende moeder toen dat nog niet vanzelfsprekend was: als kinderen waren wij daar trots op', zei ze. Volgens de dochter was de loopbaan van Borst geen vooropgesteld plan: ze werd gevraagd.

Kok: 'Ze was een bouwer'
Oud-premier Wim Kok zei dat we zitten met de waarom-vraag. 'Waarom Els Borst, die zachtmoedige vrouw. Nederland leeft intens mee.' Door de tranen heen is er diepe erkentelijkheid voor wat ze heeft betekend. 'Ze was geen breker, maar een bouwer.'

Kok noemde het 'onverdraaglijk' dat er op deze wijze een einde aan haar leven is gekomen. Dat mag ons echter niet het zicht ontnemen op de gouden uren. 'Ze laat veel waardevols achter waarop we verder kunnen bouwen', zei Kok.

Pechtold: 'Schat van een mens'
D66-leider Alexander Pechtold sprak van de 'onschatbare waarde van een schat van een mens'. Ze was een arts in de politiek, een wetenschapper, die wikt en weegt, wars van zwartwit-denken wat in de politiek nogal eens gebeurt. Ze was nooit dwingend, altijd prikkelend. Als het nodig was, kon ze hard ingrijpen, aldus Pechtold.

Toen geruchten de kop opstaken dat Pechtold burgemeester van Utrecht wilde worden, stapte ze in de trein naar Den Haag om hem duidelijk te verstaan te geven dat dat niet aan de orde was. Als hij het van plan was geweest, zou hij het daardoor uit zijn hoofd hebben gezet, grapte Pechtold.

Bloemen en kransen
Rond de kansel in de kerk lagen bloemen en ook kransen van prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, de Staten-Generaal en het ministerie van Volksgezondheid. Ook stond er een groot portret van Borst, die minister van Volksgezondheid was in de twee paarse kabinetten-Kok (1994-2002).

Op het congres van de PvdA stond partijvoorzitter Hans Spekman vanmorgen stil bij het overlijden van Borst. Hij noemde haar een 'markante vrouw' die zich niet alleen heeft ingezet voor euthanasie, maar ook voor heroïneverstrekking aan verslaafden. Volgens Spekman kregen deze mensen daardoor een menswaardiger bestaan.

Oud-premier Wim Kok komt aan bij de Domkerk. Beeld anp
Oud-premier Wim Kok komt aan bij de Domkerk.Beeld anp

Gedicht
Tijdens de bijeenkomst speelde het Matangi Quartet muziek van Johann Sebastian Bach (onder meer 'Erbarm dich mein, o Herr Gott'), Felix Mendelssohn Bartholdy, Joseph Haydn en Antonín Dvorák. Aan het einde van de herdenking werd het gedicht Portret II van Rutger Kopland voorgedragen. 'Nu het daar ligt, zo in zichzelf gekeerd, zo zichtbaar, ik weet wel, je bent dat niet meer maar wat moet ik, het ligt daar en ik heb het lief.'

Els Borst wordt later vandaag in besloten kring begraven.

Els Borst in 2007. Beeld anp
Els Borst in 2007.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden