null Beeld
Beeld

Goedemorgen4 en 5 mei

Herdenken en vieren doen we samen, met een poster achter het raam

Herdenken en vieren in je eentje: dat gaat niet, vindt het Centraal Joods Overleg (CJO, de koepel van joodse organisaties in Nederland). Maar hoe moet dat dan met de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, nu we zoveel mogelijk thuis moeten blijven? “We hebben gezocht naar een manier om die verbinding toch tot stand te brengen”, vertelt Eddo Verdoner, voorzitter van het CJO.

Het resultaat staat vandaag in zo goed als alle kranten: op de achterpagina van de bevrijdingsspecial die vandaag bij Trouw is gevoegd staat een poster afgedrukt. Met eenvoudige teksten in rood-wit-blauw: ‘Ik herdenk’ en ‘Ik sta stil bij 75 jaar vrijheid’.

Poster achter het raam

“Het zou geweldig zijn als zoveel mogelijk mensen die poster achter het raam plakken. Daarmee laten mensen aan elkaar zien hoe belangrijk 4 en 5 mei voor ze is. Herdenken moet je samen doen. Je kijkt samen terug, staat stil bij de mensen die we verloren hebben. Dat die posters overal hangen kan ook het gesprek op gang brengen. Je kinderen zien die posters overal hangen en kunnen er vragen over stellen.”

Het CJO zocht contact met de Nederlandse Raad van Kerken en met het Contactorgaan Moslims en Overheid. “Die sloten zich direct bij het initiatief aan, waarmee het ook een boodschap van verbondenheid is, en van onderlinge verdraagzaamheid. Je kunt niet in je eentje vrij zijn. Dat is bij uitstek een boodschap die je als geloofsgemeenschappen kunt brengen. Je bent vrij als je elkaar respecteert, in wie je bent, in wat je gelooft, in wat je afkomst is.”

De drie koepelorganisaties meldden zich met het poster-plan bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. “Daar werd met heel veel enthousiasme gereageerd en het comité heeft de uitvoering voor zijn rekening genomen.”

Lees ook:

Comité 4 en 5 mei: herdenk thuis, zing mee met het Wilhelmus

Op een lege Dam leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima dit jaar een krans tijdens Dodenherdenking. De 5-meilezing met Bondskanselier Angela Merkel gaat niet door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden