Herdenk de Tweede Wereldoorlog Europees

We moeten oorlogsherdenkingen van hun nationalistische component ontdoen. Ook veel Duitsers waren slachtoffers.

De tegenstanders van een bezoek aan de Duitse graven in Vorden op 4 mei hebben gelijk: het geeft geen pas te suggereren dat daders en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog één pot nat zijn, zoals cultuurhistoricus Herman Pleij in Trouw (5 mei) opmerkte. Maar zestig jaar na de oorlog moeten we wel onderscheid maken tussen Duitsers en daders.

Een jaar na de val van de Berlijnse muur liep ik stage in Oost-Berlijn bij predikant Bruno Schottstädt, die op zijn achttiende samen met zijn broer in het voorjaar van 1945 nog was gemobiliseerd, toen ook in Duitsland de meeste mensen alleen nog maar wilden dat de oorlog voorbij was. Hijzelf werd naar het Westen gestuurd; zijn broer van zeventien naar het Oosten, waar die kort daarna omkwam in de hel van Rusland. Ergens op de Lüneburger heide weigerde Bruno Schottstädt een gedeserteerde kameraad dood te schieten en moest als straf de executie mee aanzien. Hij voelde zich daarover zijn hele leven schuldig. Kort erna deserteerde hij zelf en gaf zich over aan de eerste de beste geallieerde die hij tegenkwam.

Daarna bracht hij maandenlang in krijgsgevangenschap door. In die tijd werd hij een gelovig christen en besloot predikant te worden. Het Darmstädter Wort uit 1947, waarin de Duitse protestantse kerken werden opgeroepen hun schuld aan het nationaal-socialisme te benoemen en te bekennen, werd zijn geloofsbelijdenis. Zijn hele leven (hij stierf in 2000) wijdde hij aan verzoening tussen volken en bevolkingsgroepen. Hij werd een zogenaamde 'rode dominee', die vond dat de kerk het socialisme niet moest ontkennen en afwijzen, maar hervormen.

In de maanden van mijn stage in Berlijn hoorde ik veel oorlogsverhalen, maar dan van de andere kant. Na een anti-Duitse opvoeding drong het daar voor het eerst ten volle tot me door dat ook Duitsers verschrikkelijk geleden hebben in de oorlog. Dat besef heeft me, meer dan welke andere ervaring ook, tot Europeaan gemaakt. Het 'nooit meer oorlog' waarmee Europa begon, betekent niets als we niet bereid zijn te erkennen dat dezelfde geschiedenis meerdere gezichten kent.

Het is heel goed mogelijk onderscheid te maken tussen nazi's en hun slachtoffers en tegelijkertijd Duitsers te gedenken die als (kind)soldaten de oorlog ingestuurd werden en stierven. Ik kan de tien Duitse soldaten in Vorden met de beste wil van de wereld niet als daders zien, tenzij onderzoek uitwijst dat zij iets vreselijks op hun geweten hebben. Maar over hun biografie ging de discussie niet, die was puur principieel: we gedenken geen Duitsers.

Maar waarom zou Nederland op 4 mei alleen Nederlandse slachtoffers gedenken? Europa staat op een punt dat een volgende stap gezet moet worden, wil het project nog toekomst hebben. Er is meer democratie nodig en meer bewustzijn dat Europa niet alleen gaat over financieel voordeel, maar nog altijd om een toekomst in vrede en welvaart. Dat betekent aan de ene kant dat economische solidariteit van het rijke Noorden met het armere Zuiden onontkoombaar is. Dat zou óók moeten betekenen dat we oorlogsherdenkingen van hun nationalistische component ontdoen.

Dit is een prachtige gelegenheid om Europa een ziel te geven: stel een Europese gedenkdag in en laat daar slachtoffers uit heel Europa hun verhalen vertellen. Het delen van geschiedenis is een wezenlijke stap naar een democratischer Europa. Nationale herdenkingen zoals 4 mei kunnen blijven, maar maak ze ondergeschikt aan de Europese, zodat het onderscheid tussen daders en slachtoffers voortaan niet meer samenvalt met iemands nationaliteit. Juist door zijn oorlogsverleden werd Bruno Schottstädt voor mij een leermeester in vrede en gerechtigheid. Ik gedenk hem met respect.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden