Column

Herdenk de Kristallnacht, en niet iets anders

null Beeld

Als u dit leest, is de avond achter de rug. Nu ik dit schrijf, is nog onbekend hoe die precies zal verlopen. Maar vaststaat dat de Kristallnachtherdenking in Amsterdam op voorhand weer menigeen flink heeft beziggehouden.

Elma Drayer

Drieënzeventig jaar zijn verstreken sinds er die nacht in Duitsland op initiatief van de nazi's honderden synagogen in vlammen opgingen, duizenden winkels van Joden verwoest werden, en minstens 92 Joden de dood vonden. Maar simpelweg - net als in andere steden - op de avond van 9 november stilstaan bij dit begin van de georganiseerde Jodenvervolging is in Amsterdam te veel gevraagd.

Wat wil het geval? Al vanaf de jaren negentig beschouwen extreem-linkse activisten, verenigd in het platform Nederland Bekent Kleur, de herdenking als een uitgelezen kans om het extreem-rechtse gevaar anno nu onder de aandacht te brengen.

Zo ging de bijeenkomst in 2001 vooral over de verderfelijke politicus Pim Fortuyn - zoals u weet bij leven een uiterst gewelddadige man. Toen hij effectief naar gene zijde was geholpen, verlegde hun belangstelling zich naar de verderfelijke politicus Geert Wilders - zoals u weet ook al zo'n liefhebber van brandschatten en uitmoorden.

Vast ritueel was uiteraard ook het trekken van parallellen tussen het lot der Joden in de jaren dertig en dat der moslims heden ten dage. Voor de springlevende Joden van nu bleken de activisten heel wat minder sympathie te koesteren - zeker niet als die in Israël woonachtig zijn.

Verre van blijven, zou ik zeggen. Toch wisten de organisatoren telkens politici als de brave oud-burgemeester Ed van Thijn te verleiden tot toespraken.

Vorig jaar liepen de gemoederen hoog op. Tegenstanders van genoemde logica trachtten de Kristallnachtherdenking terug te kapen - door er zwijgend, maar met Israëlische vlaggen bij te gaan staan. Geestig genoeg leidde hun protest bij de vrienden van Nederland Bekent Kleur tot diepe verontwaardiging over 'politisering'. De geschiedenis misbruiken voor je eigen agenda, dat mag je namelijk alleen als je extreem-links bent.

Gelukkig kreeg het Centraal Joods Overleg (CJO) er eindelijk genoeg van. Ferm besloot het om voortaan zelf jaarlijks een bijeenkomst te organiseren. Dus waren er ditmaal op 9 november twéé herdenkingen in Amsterdam. Een in de Portugese synagoge aan het Mr. Visserplein, georganiseerd door het CJO, met kranslegging na. En een andere bij het Joods verzetsmonument voor de Stopera, belegd door wat tegenwoordig Platform Stop Racisme en Uitsluiting heet.

Tot mijn genoegen zag ik dat burgemeester Eberhard van der Laan was ingegaan op de uitnodiging voor de CJO-herdenking. Daar en nergens anders hoort een stadsbestuurder op 9 november immers te staan.

Zijn wethouder Andrée van Es dacht er helaas anders over. Zij liet zich strikken voor een spreekbeurt op het samenzijn van het platform-met-de-lange-naam. Eind oktober deelde haar woordvoerder evenwel mee dat ze er bij nader inzien van afzag, vanwege een 'technisch' probleem in haar agenda. Niet veel later maakte ze een nieuwe draai: ze had de uitnodiging 'nog in beraad'.

Wat ze uiteindelijk heeft besloten - geen idee. Maar het blijft treurig dat zo'n fatsoenlijk politica niet het fatsoen had om principieel te bedanken voor de eer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden