'Herdenk alleen de doden van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei'

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima vorig jaar op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima vorig jaar op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking.Beeld ANP

Tijdens de dodenherdenking op 4 mei moet Nederland alleen stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Burgers en militairen die na 1945 zijn omgekomen tijdens vredesmissies moeten worden herdacht op Veteranendag.

Redactie

Dat vinden het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de Raad van Kerken en het Contactorgaan Moslims en Overheid, meldde Nieuwsuur vanavond.

'Terug naar de kern'
'Wat wij heel graag zouden zien is dat de herdenking van 4 mei terug gaat naar de kern en de kern is het herdenken van de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog', zegt Esther Voet, directeur van het CIDI in Nieuwsuur.

Het geluid van de organisaties is niet helemaal nieuw. David Barnouw, emeritus-onderzoeker van het NIOD, instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, pleitte in 2012 in een opiniestuk al voor een scheiding. 'Mijn voorstel is een terugkeer naar de basis, waarbij wij 'de Nederlandse oorlogsslachtoffers van Duitse en Japanse oorlogshandelingen' herdenken. De na augustus 1945 omgekomen militairen kunnen op een waardige wijze tijdens de Nationale Veteranendag worden herdacht.'

Dat stellen de drie organisaties nu ook voor. Het is erg belangrijk dat de slachtoffers van vredesoperaties worden herdacht, vindt Voet. 'Want die zijn voor de vrede gestorven en daar heb je Veteranendag voor.'

'Gezonde combinatie'
Brigade-generaal b.d. Hein Scheffer, voorzitter van het Veteranenplatform is het volledig oneens met Voet. Hij wil dat de herdenking op 4 mei blijft zoals die is; voor alle slachtoffers vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot nu: 'Ik denk dat het een goede combinatie is, een gezonde combinatie'.

Het Nationale Comité 4 en 5 mei is deze week begonnen met discussieavonden over de toekomst van de dodenherdenking. Voorzitter Joan Leemhuis-Stout zei het voorstel van de drie organsiaties serieus te nemen. Ze noemt het een belangrijk signaal. 'We nemen het mee in onze gedachtewisseling', aldus Leemhuis-Stout.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden