'Herbronnen': ongewoon, maar welkom

211Zijn 'hertalen' en 'herbronnen' wel correct gevormd? 'Her-' hecht zich toch alleen aan werkwoorden: herademenen, herformuleren, herzien enz.?

Uit een oogpunt van woordvorming bezien lijken hertalen en herbronnen inderdaad uitzonderingen te zijn, maar dat is geen reden om ze af te keuren. Ze vullen gaten in onze woordvoorraad. Hertalen doet dat vooral met de betekenis 'van een oudere taalvorm overbrengen in een moderne': Chaucer hertalen in hedendaags Engels. Herbronnen ('zich opnieuw laten inspireren door het oorspronkelijke idealisme') zal wel door Vlamingen zijn geïntroduceerd, als vertaling van het Franse ressourcer. Het is overigens in Nederland niet zo nieuw als de lezer vermoedt; zo stond het een halve eeuw geleden al in de NRC.

212Wat is het verschil tussen 'hevig' en 'heftig'?

Beide woorden duiden erop dat iets zich in sterke mate doet gelden of voelen. Het verschil zit 'm vooral, maar niet uitsluitend, hierin dat ze zich niet met dezelfde woorden laten verbinden. Heftig lijkt in dit opzicht wat kieskeuriger te zijn dan hevig, al beperkt het zich niet tot de typering van 'wind, strijd en pijn', zoals Riemer Reinsma in zijn 'Synoniemenwoordenboek' schrijft. Ook reacties en gebaren kunnen heftig zijn, evenals kritieken (Nijhoff) en gesprekken (Carry van Bruggen). Meer dan hevig associeer je heftig vaak met (gemoeds)bewegingen. Overigens zijn de twee niet zelden vrijwel uitwisselbaar: hevig/heftig snikken/uitvallen, hevige/heftige aanvallen/koorts/protesten enz.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden